Vier kenmerken die rondkijkende werknemers kunnen bekoren in een nieuwe baan

11 mei 2021

Werknemers die een andere baan overwegen, denken goed na in deze onzeker economische omstandigheden. Group S zag dat ze letten op vier factoren die op zich niet nieuw zijn, maar door de gezondheidscrisis extra gewicht kregen.

1.    Optimaal evenwicht tussen werk en privé

Al jaren zijn werknemers op zoek naar een goede balans tussen werk en privé. Voor de coronacrisis was dit voor velen een moeilijke oefening die maar zelden tot een goed evenwicht leidde. De lockdownperiodes en het verplicht telewerken hebben hier voor een ommekeer gezorgd. Plots ging de tijd die eerder nodig was om te pendelen, een stuk naar het privéleven. Telewerken zal daarom ook in de toekomst een belangrijke factor blijven om medewerkers aan boord te houden en te overtuigen.

2.    Persoonlijke zoektocht en zingeving

Meer dan vroeger denken we met z’n allen na over ons leven en dus ook over onze job. We staan meer stil bij de zingeving ervan en hechten dus meer belang aan hoe we ons werk gevoelsmatig ervaren. Kandidaten zijn omwille van die persoonlijk zoektocht dus vaker niet alleen op zoek naar een job of loon, ze willen dat hun waarden en de visie van de onderneming bij elkaar aansluiten.

3.     Zekerheid en stabiliteit

De coronacrisis heeft een enorme impact op het bedrijfsleven. Welke de economische gevolgen op langere termijn zullen zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Niet echt verwonderlijk dus dat de meeste werknemers en kandidaten nu resoluut voor zekerheid en stabiliteit kiezen. Niemand had deze crisis en de duur ervan kunnen voorspellen en dus is dit een moeilijke factor om als werkgever in de hand te houden. Het is meteen ook een reden waarom ervaren werknemers nu niet vaak voor een andere job kiezen en goede kandidaten vinden dus extra moeilijk wordt.

4.    Interne mobiliteit en autonomie

Medewerkers die hun job als passie zien en niet als een noodzaak, kan je als werkgever alleen maar met open armen ontvangen. Belangrijk is ook om de motivatie hoog te houden. Je wil niet dat een gedemotiveerde werknemer anderen mee omlaag trekt. Geef je personeel daarom ook de ruimte om te groeien. Voor medewerkers zijn interne mobiliteit en autonomie daarom belangrijke criteria.