Aanvraag tijdelijke werkloosheid vereenvoudigd

23 maart 2020
Tekst
Jo Cobbaut
Aanvraag tijdelijke werkloosheid vereenvoudigd

Federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) voorziet een eenvormige en vereenvoudigde procedure voor de aanvraag van tijdelijke werkloosheid als gevolg van de coronacrisis. De eenvormige ‘coronaprocedure’ voor tijdelijke werkloosheid neemt de vraag weg of ze een aanvraag moesten indienen omwille van overmacht of omwille van economische redenen. Ook werd het stelsel zelf vereenvoudigd.

Voka, het Vlaamse netwerk van ondernemingen, is tevreden met de maatregel van minister Muylle. Het geldt nu voor arbeiders en bedienden zodat meer bedrijven voor hun medewerkers een aanvraag kunnen indienen. Bovendien zorgt de automatische toekenning meteen voor duidelijkheid en een aanzienlijke versnelling die bedrijven en hun werknemers meteen zekerheid biedt.

Zekerheid voor bedrijven en medewerkers

“Dit zorgt ook voor duidelijkheid en zekerheid voor de sociale secretariaten en de RVA. Zo kunnen de bedrijven zich nog beter richten op het overeind houden van hun organisatie terwijl er een voldoende vangnet is dat de koopkracht beschermt voor de medewerkers die ze tijdelijk niet aan boord kunnen houden”, aldus Hans Maertens van Voka.

Voka is ook erkentelijk voor de andere beslissingen van de federale regering. Het uitstel van betalingen van btw, sociale bijdragen en vennootschapsbelastingen brengen voor vele bedrijven soelaas en zorgen voor meer liquiditeit in onze bedrijven.

Voka kijkt ook uit naar het plan dat door fdeeraal minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) wordt onderhandeld met de banken en de Nationale Bank om leningen en kredieten van bedrijven te waarborgen en liquiditeitsproblemen te overbruggen. “We begrijpen dat een dergelijk ondersteuningsplan voor de bedrijven een moeilijke en delicate beslissing is die het financieel systeem niet in gevaar mag brengen. Dat vergt de nodige tijd maar we dringen toch aan op snelle duidelijkheid”, aldus Hans Maertens.

Bron: Voka

Registreer tot 25 maart 2020 en ontvang het print HRmagazine van maart thuis in je brievenbus.