Belg positief over ervaring met artificiële intelligentie op de werkvloer

6 mei 2019
Tekst
Jo Cobbaut
Belg positief over ervaring met artificiële intelligentie op de werkvloer

In een kwart van onze bedrijven hebben medewerkers al ervaring met artificiële intelligentie op de werkvloer. Dat is nog niet erg veel, maar toch meer dan in onze buurlanden Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk . Bovendien is de feedback van de ervaring met AI positiever dan elders.

54% van Belgen zal over twee jaar met AI werken

The Boston Consulting Group deed samen met Ipsos een steekproef bij 1.004 Belgische werknemers. Meer dan een op de twee (54%) wordt al geconfronteerd met AI op het werk, of verwacht dit in de komende twee jaar. Dat is meer dan onze buurlanden Frankrijk (44%), Duitsland (45%) of het Verenigd Koninkrijk (47%).

Bijna kwart (24%) maakt nu al gebruik van op AI-gebaseerde toepassingen op het werk - een percentage dat eveneens hoger ligt dan in Frankrijk (16%), Duitsland (15%) of het Verenigd Koninkrijk (20%).

Stefan Dab, managing partner bij BCG Brussel: "Deze resultaten zijn bemoedigend - ook al blijven de absolute cijfers laag. Wat ze wel tonen, is dat Belgische bedrijven een lichte voorsprong hebben én zich kunnen opwerpen als koplopers in het benutten van de voordelen die artificiële intelligentie en automatisering bieden.”

Voordelen van AI

De respondenten die al met AI werken, zien uiteenlopende voordelen:

  • meer productiviteit. 62% van wie al met AI werkt, ervaart een positief effect op hun productiviteit;
  • betere resultaten(60%);
  • het werk beter organiseren (55%);
  • meer groei voor de organisatie. 68% verwacht dat AI zal leiden tot een hogere bedrijfsgroei.

Verschillen met niet-gebruikers

Het totaalbeeld is eerder verdeeld tussen gebruikers en niet-gebruikers. Enerzijds is AI al bescheiden ingeburgerd in het bedrijfsleven: 25% geeft aan dat in hun organisatie AI wordt gebruikt – ongeacht geslacht, leeftijd, of functieniveau.

Anderzijds maakt de helft zich zorgen over de gevolgen van een grootschalige invoering van AI. Twee op de drie zijn nieuwsgierig naar de mogelijkheden van artificiële intelligentie en drie op de tien denken dan weer dat er alleen maar positieve gevolgen zullen zijn.

Stefan Dab van BCG concludeert dat de perceptie 'gemengd' is, wat niet verbaast aangezien het om een vrij nieuw fenomeen gaat. "We moeten werken aan het kennisniveau rond artificiële intelligentie in België, bijvoorbeeld door positieve verhalen meer in de belangstelling te plaatsen.”

Minder banen, meer werkzekerheid

Opvallend is nog dat 70% gelooft dat de verminderde werkdruk uiteindelijk zal leiden tot banenverlies. Meer dan de helft (53%) vermoedt echter dat AI geen negatieve invloed zal hebben op de eigen werkzekerheid.

Belgen zien ook risico's, zoals een grotere ongelijkheid tussen bevoorrechte en kansarme groepen. Tegelijk gelooft 25% van de ondervraagden dat de discriminatie tussen mannen en vrouwen dankzij AI zal afnemen.