Privacyverklaring

De arbeidsdeal en de werkweek van vier dagen

16 februari 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Shutterstock

In haar arbeidsdeal versoepelt de federale regering de mogelijkheid om het werk op vier werkdagen te organiseren. Eén op drie kmo’s ziet zo’n werkweek zitten, maar een ander derde ziet daar geen heil in. Personeel vinden en houden is voor de helft van onze kmo’s lastig.

SD Worx concludeert dit uit een bevraging bij 661 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken met betrekking tot de personeelsuitdagingen van 2022.

Voor bijna 1 op 3 (31,4%) kmo’s zou de vierdagenweek helpen in het aantrekken of behouden van medewerkers. Een gelijkaardig deel (36,7 %) van de kmo’s ziet de vierdagenweek ‘totaal niet’ of ‘eerder niet’ als een hulp om medewerkers aan te trekken of te behouden.

Kmo’s in Brussel en Wallonië staan positiever ten opzichte van de vierdagenwerkweek (nl. 33,7% en 38,2%) dan kmo’s in Vlaanderen (27,1%).

Helft van onze kmo’s worstelt met rekruteren en behouden van medewerkers

Bijna 56 % van de kmo’s vindt het aantrekken van medewerkers een grote tot zeer grote uitdaging.

Bijna de helft (46,6%) van de kmo’s vindt medewerkers motiveren een grote tot zeer grote uitdaging.

Kmo’s uit Brussel vinden personeel aantrekken significant minder een uitdaging dan kmo’s uit Vlaanderen. “De helft van onze kmo’s worstelt met rekruteren en behouden van medewerkers. Kmo’s geven flexibele werkuren op als één van de belangrijkste (top 5) redenen waarom kandidaten voor het bedrijf kiezen. Het staat ook in hun top drie van de redenen waarom mensen voor het bedrijf blijven werken,” zo analyseert Annelies Rottiers (stategisch adviseur kmo bij SD Worx).

De kmo’s in de dienstensector staan lichtjes positiever t.o.v. de vierdagenwerkweek (32,5% versus 26,9%), maar regionaal zien we ook lichte verschillen: kmo’s in Brussel en Wallonië staan positiever ten opzichte van de vierdagenwerkweek (nl. 33,7% en 38,2) dan kmo’s in Vlaanderen, zo ziet Annelies Rottiers.