De hangmatboeken van Ingrid Dierckx

15 juli 2020
Tekst
Melanie De Vrieze
De hangmatboeken van Ingrid Dierckx

We namen ons voor om te polsen naar uw ‘zwembadboeken’. U begrijpt dat we de rubriek gezien de omstandigheden liever hangmatboeken hebben genoemd, maar het lijstje is razend interessant. Vandaag Ingrid Dierckx, HR Director van J&J

Op het lijstje van Ingrid Dierckx staat zowel fictie als non-fictie. Feel the fear and do it anyway van Susan Jeffers was voor haar een eyeopener. “Het boek gaat in essentie over de onderliggende angsten die iemand kunnen verhinderen om uit de comfortzone te stappen en nieuwe stappen te zetten. De auteur beschrijft niet alleen wat die angsten zijn, maar vooral hoe je ze kunt aanpakken. Het is en blijft een Amerikaans boek, met andere woorden de wereld is maakbaar, maar er staan toch enkele interessante zaken in. Een van de quotes vat het perfect samen: what stops you from being the person you want to be and live the life you dream of.”

Iets totaal anders is Van Eyck. Een optische revolutie van Catherine Verleysen. “We hadden tickets voor de tentoonstelling in Gent, maar door de coronacrisis is dit helaas in het water gevallen”, zegt Ingrid Dierckx. “Daarom heb ik het boek gekocht. De dikke klepper is zowel een kijk- als leesboek. Misschien kun je zelfs meer details van de schilderijen zien dan wanneer je ze ziet hangen. Je krijgt ook context mee: wat maakt Van Eyck nu zo revolutionair en welke impact heeft hij gehad op andere schilders?”

Ingrid Dierckx gaat regelmatig naar Overlezen, een maandelijkse boekentalkshow, waar twee schrijvers in dialoog gaan met twee vaste panelleden over de boeken die ze schreven. De panelleden geven ook een boek cadeau aan de schrijvers en leggen uit waarover het gaat en waarom ze het hebben gekozen. “Regelmatig loop ik na de lezing met een van die boeken naar buiten. Ik laat me dan verleiden door het thema, beelden die worden opgeroepen, taalgebruik, enzovoort. Zo heb ik onder meer Zonder liefde van Stefan Brijs gekocht. Het gaat over een man en een vrouw, die elk uit een relatie komen en hun weg aan het zoeken zijn. Het stukje dat de schrijver voorlas alsook de manier waarop hij er toen over vertelde, heeft me aangezet om het te kopen.”

We kijken in deze reeks verder uit naar de hangmatboeken van o.m. Jan Denys (Randstad), Ilse Janssens (Emmaüs), Jochanan Eynikel (Etion) en Bie De Backer (Durabrik).