Een hoger diploma behalen via werkplekleren

3 mei 2021

VIVES pakt uit met een incompanytraject van de graduaatsopleiding Winkelmanagement. Olivier Limpens, hr- & storemanager bij Electro Depot, maakt er dankbaar gebruik van.

Vorig jaar startte VIVES een incompanytraject voor werkenden binnen de retail. Via de graduaatsopleiding winkelmanagement Retail & e-commerce behalen gegadigden via 21 dagen contactonderwijs met opdrachten en werkplekleren bij hun werkgever, een diploma hoger onderwijs. Het traject loopt over twee jaar. Bedrijven die in het opzet geloven zijn onder andere Colruyt, Jack & Jones, Kwantum, Brico en Electro Depot.

Werkplekleren

Anja Vanroose (VIVES) ziet dat hun opleiding moeilijk 18-jarigen aantrekt, hoewel er veel vacatures zijn in de retailsector voor startende leidinggevenden. “We zijn daarom gaan focussen op werknemers die al in de retail aan de slag zijn. Het eindniveau van ons traject is dat van beginnend leidinggevende. Onze deelnemers zien via werkplekleren hoe leiding wordt gegeven. Door te mikken op medewerkers die al in de sector werken, bereiken we een publiek dat praktijkervaring en maturiteit heeft opgedaan.” De werkgever stelt een mentor aan. Die evalueert de werkstudent samen met de VIVES-begeleider.

Vrijheid

Electro Depot heeft een eigen academie en een groot opleidingsprogramma op maat, maar nog niet voor een Nederlandstalig publiek. Olivier Limpens, hr- & storemanager bij de retailer: “We geven onze medewerkers veel vrijheid, maar verwachten ook veel van hen. We slagen er goed in hen mee te nemen in ons verhaal. Daarbij hechten we veel belang aan het herkennen en erkennen van het talent dat we in huis hebben. Onze slogan is ‘beter een onvolmaakte bekende, dan een volmaakte onbekende.’ Zo sturen we graag onze eigen medewerkers, van wie we perfect de talenten en gebreken kennen, op vorming om hun interne groei te steunen.”

Toppers

Bij gebrek aan een eigen opleiding voor leidinggevenden tekende Olivier Limpens in op het VIVES-traject. Bij de Vlaamse winkels van Electro Depot lopen een aantal toptalenten rond, weet de hr & store manager: “Maar goede medewerkers kun je niet zomaar laten doorgroeien. We zijn hen, naast onze steun en ons vertrouwen, een goede begeleiding verschuldigd. Dat doet enerzijds de manager. Anderzijds schreven we ons in voor het eerste jaar van de opleiding van VIVES. Onze twee eerste kandidaten waren twee adjunct-directeurs uit de winkels van Kortrijk en Oostende. Na een moeizame start – terug naar de schoolbanken na lange tijd – kwamen ze in hun ritme en investeren ze veel tijd en energie in de cursus. Ze worden begeleid door lesgevers van VIVES die uit de praktijk komen en heel goed weten waarover ze het hebben. Bij Electro Depot zelf is de storemanager ook hun werkplekmentor. Daarnaast kunnen ze ook een beroep doen op een externe coach die werkt rond leidinggeven. We hopen hen op die manier te laten groeien, hun horizon te openen en hun geest te verruimen.”

Beluister de HRmagazine PODCAST over werkplekleren