Experiment Microsoft Japan met driedaags weekend wijst op productiviteitswinst

4 november 2019
Tekst
Jo Cobbaut
Experiment Microsoft Japan met driedaags weekend wijst op productiviteitswinst

In Japan, het land van de rijzende zon en de karoshi, experimenteerde Microsoft Japan deze zomer met een driedaags weekend. Het bedrijf speelt in op wetgeving tegen overuren.

Japan staat bekend voor zijn aanwezigheidscultuur en lange overuren. De Japanse regering wil daar iets aan doen en introduceerde wetgeving die overuren wettelijk plafonneert op 45 uur per maand.

Zomer 2019

Microsoft Japan wil zijn steentje bijdragen en experimenteerde in augustus met weekends van drie dagen. Het experiment Zomer 2019 is onderdeel van een breder programma Work-Life Choice Challenge met maatregelen rond ‘werkstijlinnovatie’ om werknemers flexibeler keuzes te laten maken rond werk en leven.

Anders vergaderen

Voor Zomer 2019 kregen de 2.300 bedienden elke vrijdag betaald verlof. Achteraf stelde Microsoft Japan vast dat de productiviteit steeg met 39,9 procent. Een van de belangrijkste factoren was een verandering in de manier van vergaderen. Medewerkers begonnen hun tijd efficiënter te gebruiken door minder te vergaderen, of korter en meer via virtuele kanalen.

Voorts namen ze een kwart minder vrije dagen, printten ze bijna 60 procent minder pagina’s af en gebruikten ze 23 procent minder elektrictieit op kantoor.

92 procent van de medewerkers waren voorstander van deze formule. Microsoft wil het experiment herhalen op andere momenten, maar deze keer zonder betaald verlof.

Over Work-Life Choice Challenge