Privacyverklaring

Experimenten met tijdelijk werklozen in de landbouw als leerschool

20 april 2020
Tekst
Jo Cobbaut

De regering voorziet de mogelijkheid om tijdelijk werklozen op een flexibele manier in de land-, tuin- en bosbouw te laten werken. Er wordt ook nagedacht over flexibele werktijden, detachering en tijdelijk werk om het tijdelijk terbeschikkingstelling van vaste werknemers van andere bedrijven aan werkgevers in cruciale sectoren te vereenvoudigen.

Boerenbond is al langer vragende partij voor deze maatregelen. En dat met behoud van uitkering: tijdelijk werklozen die in dit systeem instappen, behouden 75% van hun werkloosheidsuitkering en krijgen daarbovenop per volledige werkdag een normaal loon voor de uitgeoefende functie.

Hr-dienstverlener Acerta zette een online gesprek met o.m. Chris Botterman (Boerenbond) en Wim Adriaens (VDAB). Chris Botterman, Hoofd Sociale Zaken bij Boerenbond, zag alleen maar winnaars in de regeling om vlotter tijdelijke werklozen in te schakelen in de land-, tuin- en bosbouw. “De maatregelen houden voor de RVA een besparing van 1/4de in. De overheid krijgt meer inkomen op het vlak van belastingen, werklozen verdienen een centje bij. En wij, wij hebben het extra volk waar we naar op zoek zijn.” Chris Botterman verwacht veel van de maatregelen. “Maar tussen lener en uitlener moeten goede afspraken gemaakt worden. Er heerst nog altijd een zekere terughoudendheid. Een kruisbestuiving tussen ondernemers kan nochtans nuttig zijn, ook na corona.” We moeten het principe goed inbedden voor werkgevers én werknemers, zo bedenkt Botterman. Bovendien moeten we de aanwezige elementen grondig evalueren, zodat we een reglementair kader kunnen uitwerken dat ook in de toekomst benut kan worden.

Een zinvol experiment

Ook Wim Adriaens, Gedelegeerd Bestuurder VDAB, denkt ook dat uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen. “We moeten het potentieel dat we nu niet benutten, actief gaan inzetten. Maar de mensen moeten er dan ook iets aan overhouden.”

Wim Adriaens heeft het over een zinvol experiment waaruit we kunnen leren voor andere vormen van flexibiliteit. “Deze maatregelen kunnen ook inspirerend werken voor overige uitkeringsstelsels”, zegt Wim Adriaens. “Wanneer we werklozen proberen te activeren, maken deze mensen in eerste instantie hun rekening. Zulke maatregelen kunnen een geleidelijke overgang tussen uitkeringssituatie en job betekenen. Laat dit bovendien ook een kans zijn om aan competentieversterking te doen.”