Privacyverklaring

‘Focus op menselijke aspect’

2 november 2022
Tekst
Patrick Verhoest

Tijdens de eerste honderd werkdagen van Inge Heyvaert evolueerde het aantal personeelsleden bij Fiberklaar van drie naar vijfentachtig. Een uitdaging voor de nieuwe hr-manager van de start-up.

Toen Inge Heyvaert naar een nieuwe hr-uitdaging uitkeek, viel haar oog op de vacature van Fiberklaar, Het nieuwe fibernetwerkbedrijf in Vlaanderen was op zoek naar een hr-manager om de start-up te begeleiden in zijn snelle groei. Heyvaert zocht en kreeg er de volledige hr-eindverantwoordelijkheid en stapte over.

Sportief

Honderd dagen later blikt Inge Heyvaert terug. “Binnen de nieuwe uitdaging van volledige hr-verantwoordelijkheid wou ik vooral de nadruk leggen op de h van human. Je boekt pas resultaten als de juiste medewerkers op de juiste plaats met het juiste loon ook gelukkig zijn. Ik had er behoefte aan dergelijk beleid vorm te geven en de puzzelstukken te laten passen. Het klassieke harde en softe luik moesten goed in elkaar passen. Ik had daarbij het geluk alles te mogen ontwerpen want er was nog niets. Ik lette vooral op het totale, menselijke aspect.”

Aanpak

De prioriteit was de wettelijke basis. Terwijl die gelegd werd, stroomden de medewerkers binnen. Hr moest de juiste profielen vinden en op de juiste plaats krijgen, vertelt Inge Heyvaert. “Ze moesten ook connecteren met wie er al was. Ik wilde de basis van hr op poten krijgen en dat betekent aanwerven, opleiden en laten doorgroeien binnen een helder, correct en transparant kader. Terwijl alles rondom ons constant veranderde, moesten we ons eigen team op poten zetten, onze collega’s begeleiden en maken dat iedereen zijn rol kende, evenals de waarden van het bedrijf. We werkten ook een onboardingstrategie uit. Dat was niet evident. In het begin hadden we geen kantoren om de mensen elkaar te laten ontmoeten en daarenboven gebeurde alles in volle coronacrisis.”

Volgende stap

Ondertussen is Fiberklaar een scale-up. Met de huidige aandeelhouders beschikt het bedrijf over voldoende financiële middelen. Bovendien is de nodige technische kennis aanwezig. “We evolueren naar honderdtwintig medewerkers in 2023. De markt is in beweging, want er komen wellicht spelers bij in onze niche. De eerste huizen zijn aangesloten, maar we moeten verder leren uit het verleden en evolueren. Onze aandeelhouders verwachten veel van ons. Daardoor heeft hr altijd nieuwe uitdagingen.”

Loopbaan

Al werkte Inge Heyvaert ook binnen sales-, marketing- en pr-projecten, haar hart klopte altijd voor hr. Ze werd generalist omdat ze haar kennis breed wilde houden. “Ik kende hier een zeer atypische eerste honderd dagen, want ik kreeg de luxe alles van nul op te bouwen. Toch werd het een uitdagende opdracht, want onze medewerkers waren er al terwijl we alles nog aan het bouwen waren. Nu wil ik mijn werk afmaken. Ondertussen hoop ik de volgende generatie klaar te stomen en hen het vak aan te leren, terwijl ik zeker nog van hen kan opsteken. Mijn werk is hier nog lang niet af.”