Privacyverklaring

Grenzeloos groeien bij nieuwe werkgever

14 februari 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Jennifer Bourgeois

Jennifer Bourgeois ruilde in januari na dertien jaar haar vorige werkgever Accent voor SD Worx als learning & development manager. Haar doel? Zichzelf opnieuw uitdagen, de comfortzone verlaten en ervaren hoe een andere organisatie functioneert. “In deze internationale omgeving komt mijn talenknobbel goed van pas.”

Jennifer woont aan de Belgische kust. Haar nieuwe werkgever bevindt zich in het centrum van Antwerpen. Sinds de pandemie is werken op afstand goed ingeburgerd. Ze werkt twee dagen per week kantoor. “Ook bij mijn vorige werkgever was ik vaak onderweg met de wagen. Het woon-werk verkeer hindert me niet.”

De nieuwsgierigheid van Jennifer Bourgeois trok haar over de streep om van werkgever te veranderen. De dynamiek op het learning departement spreekt haar eveneens aan, net zoals het internationale karakter van de hr-speler. “Ik ben tweetalig opgevoed. In mijn nieuwe job kan ik me uitleven in het Nederlands, Frans en Engels.” Ze wijst ook op de heldere definiëring van de bedrijfswaarden, zowel bij haar vorige als nieuwe werkgever. “De medewerker neemt op beide plekken een prominente plaats in.”

Train the trainer

Jennifer Bourgeois werkt als learning & development manager. Met een team van zes mensen is ze verantwoordelijk voor de interne humane opleidingen, zoals leiderschapstrainingen en bedrijfswaardenworkshops. Ze organiseren ook evenementen in binnen- en buitenland rond de thema’s leren en ontwikkelen. “De voeling behouden met de medewerkers is een belangrijke drijfveer.”

In de visie van SD Worx is elke medewerker een leider. Daarom begint het leiderschapstraject met de versterking van het zelfleiderschap. Daarna volgen twee sporen: één voor nieuwe managers en een tweede voor meer ervaren leidinggevenden. “Ik loop zelf door het traject in het kader van een train the trainer. Het is de bedoeling dat ik zelf in drie talen de training zal geven.”

Onboarding & learning

Op korte termijn zal Jennifer Bourgeois de internationale structuur van SD Worx ontrafelen en leren kennen. Ze netwerkt om collega’s te ontmoeten, zowel op kantoor als digitaal. Haar leidinggevende had haar aankomst ruim vooraf aangekondigd, wat haar introductie versoepelde. “Mijn agenda was al helemaal gevuld toen ik toekwam. Ik voelde me geen vreemde eend in de bijt. De beschikbaarheid van praktische instrumenten zoals een telefoon en een wagen verliep rimpelloos.” Ze onderstreept het belang van een onberispelijk onboardingproces voor een vlotte integratie en zelfs als hefboom voor retentiedoeleinden.

Verder in haar carrière bij SD Worx wil Jennifer Bourgeois graag gebruik maken van de opportuniteit om een vijfde van de werktijd te besteden aan andere projecten. “Dat is een prikkel voor zelfgroei, een kans om een andere bril op te zetten, bijvoorbeeld om mee te werken aan projecten rond interne mobiliteit.”

Artificiële intelligentie

Jennifer Bourgeois zal met haar team verder inzetten op de invoering van artificiële intelligentie. “Samen met een technisch ontwerper waarderen we onze e-learning op met AI technologie, bijvoorbeeld met avatars. We werken internationaal. De technologie helpt ons om in elke taal de training naar onze medewerkers te brengen.” Toch blijft ze geloven in de menselijke factor. “Er zal altijd een menselijke interactie bestaan. Een mooie mix van mens en technologie kleurt de toekomst van learning & development.”