Privacyverklaring

Het loon en het transparante gesprek erover

25 oktober 2023
Tekst
Gabrielle Henderson

Acht op de tien werkgevers maken zich ernstig zorgen over personeel vinden én houden. Voor beide aspecten is een competitief salaris érg belangrijk, maar er spelen toch ook andere factoren. En een transparant gesprek kan ook een verschil maken.

Dat staat alvast in de nieuwe Salarisgids van rekruteringsspecialist Robert Half. Die start dus van de vaststelling dat 82% van werkgevers zich zorgen over het aantrekken van nieuw talent en 84% van werkgevers over het behoud van personeel.

Om talent aan te trekken, ondanks deze onzekerheden, baseren werkgevers zich vaak op de markttrends. De salarisgids geeft onder meer deze tabel voor startlonen voor hr-gerelateerde functies.

Hr-lonen

In deze tabel staat het loon in de eerste kolom voor het 25ste percentiel. Hr-professionals daar hebben nog weinig of geen ervaring en leren nog volop. In kolom 2 staan startlonen voor professionals met wel al ervaring en ze beheersen belangrijke vaardigheden. In kolom drie gaat het over professionals met bovengemiddelde ervaring en competentie en ze kunnen ook gespecialiseerde opdrachten aan.

Een voorbeeld voor hr-functies. De kolommen staan voor respectievelijk het 25ste, 50ste en 75ste percentiel

Regionale verschillen

Goed om weten daarbij: door verschillen in de kosten van levensonderhoud, beschikbaarheid van talent en andere factoren, kunnen de startlonen variëren per lokale markt. Robert Half geeft deze indicatietabel. U verhoogt het nationale startloon met het vermelde percentage voor de verschillende Belgische regio’s om de regionale lonen te bekomen.

Naast het loon

Naast meer loon zetten bedrijven momenteel het vaakst in op

  • de mogelijkheden voor professionele groei (37%),
  • flexibele werkomstandigheden zoals telewerk (35%) en
  • meer betaald verlof (30%).

Deze voordelen worden doorgaans aangeboden aan het gehele werknemersbestand. Jeroen Diels, regional managing director bij Robert Half, pleit echter voor een meer gepersonaliseerde aanpak. Voor sommige werkgevers is het moeilijk om de salarissen te verhogen. Om toch een competitief voorstel te doen, kan de werkgever in een open gesprek achterhalen waar de unieke noden en wensen van de werknemer liggen om er zo goed mogelijk aan tegemoet te komen.

Salaris én ...

Uit onderzoek blijkt dat 59% van werknemers aangeeft dat onvoldoende salaris de belangrijkste reden is voor het afwijzen van een aangeboden job. Maar daarnaast spelen ook

  • de locatie van het bedrijf,
  • het gebrek aan flexibel werken,
  • beperkte ontwikkelingsmogelijkheden en
  • een bedrijfscultuur die te wensen overlaat.

Dat de locatie zo sterk speelt, verrast ook Jeroen Diels, in een tijd waarin telewerk gemeengoed is geworden. “Het is een mogelijke indicatie dat werknemers gevraagd worden weer vaker naar kantoor te komen. Bied daarom een aantrekkelijke werkomgeving die groei, ontwikkeling en welzijn bevordert. Investeer in training en persoonlijke ontwikkeling, bied flexibele werkschema's en erken hun inzet. Een betrokken en tevreden werknemer is vaak bereid om zich volledig in te zetten voor het succes van het bedrijf, zelfs als het salaris niet het hoogste is. Creëer een plek waar werknemers zich gewaardeerd en gehoord voelen”, zo adviseert Jeroen Diels.

Loontransparantie

Nog een andere factor is loontransparantie. Goed om weten: de EU keurde recent regelgeving goed die meer loontransparantie mogelijk zal maken. Als werknemers beter zien hoe hun loon wordt bepaald en als ze geloven dat het proces eerlijk is, zullen ze zich sterker gewaardeerd en betrokken voelen.

Dit speelt ook in het voordeel van de werkgever omdat het zo het moreel, de productiviteit en de algehele werktevredenheid stimuleert.

Werknemers lijken eerder voorstander te zijn.

  • 64% van de werknemers geven aan dat meer loontransparantie een gunstig effect zal hebben op de bedrijfscultuur
  • 58% van werknemers denkt dat meer loontransparantie de loononderhandelingen eenvoudiger zal maken, maar
  • 49% van de werknemers bezorgd dat meer transparantie kan leiden tot spanningen tussen werknemers.

Voor zowel werkgevers als werknemers is het belangrijk om loontransparantie voorzichtig te behandelen en met voldoende aandacht voor context, om onbegrip en frustraties te voorkomen, zo adviseert Jeroen Diels. “Dit onderwerp wordt idealiter besproken in een gesprek onder vier ogen tussen de hr-manager en de werknemer, met voldoende duiding en perspectief. Een duidelijk en eerlijk loonbeleid draagt bij tot een gezonde en productieve werkomgeving”, zo besluit Jeroen Diels.

Lees ook Het loontaboe