Privacyverklaring

Het matteüseffect bij opleidingen

29 november 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Photo by Windows / Unsplash

Mensen die al een opleiding volgen, willen vaker nog meer opleidingen volgen. Dat matteüseffect is ook duidelijk zichtbaar naar opleidingsniveau: 32,9 procent van de hoogopgeleiden wilden nog meer opleiding volgen, tegenover 18 procent van de laagopgeleiden.

Dat blijkt uit de resultaten van de enquête naar volwasseneneducatie van Statbel, het Belgische statistiekbureau. 8.274 mensen tussen 18 en 69 jaar gaven data over de opleidingen die ze volgden en hun interesse om bijkomende opleidingen te volgen.

34,3 procent van de 18- tot 69-jarigen volgt zo een niet-formele opleiding (buiten het reguliere onderwijs). De vaakst geciteerde reden om een opleiding te volgen, is om je werk beter te doen (bij 63,4 procent).

Van de mensen die geen enkele opleiding gevolgd hebben, vindt 88,6 procent ook dat ze geen opleiding wilden volgen. Vaak is dat omdat ze daar geen nood aan hebben.

Slechts 11,4 procent zou wel graag een opleiding gevolgd hebben.

Dat percentage ligt duidelijk lager dan mensen die wel een of meerdere opleidingen volgden: daarvan wil 27,2 procent nog meer opleidingen volgen. 72,8 procent vond het wel voldoende.

Ook naar opleidingsniveau

Er is dus duidelijk een matteüseffect: degenen die al leerden, willen nog meer leren. Ook naar opleidingsniveau zien we dat spelen: van de laagopgeleiden die het afgelopen jaar een opleiding volgden, wou 18 procent nog meer opleiding, tegen 20,9 procent bij de midden opgeleiden en 32,9 procent bij de hoog opgeleiden.

De belangrijkste redenen om niet aan (meer) opleidingen deel te nemen zijn

  • het ongepaste tijdstip van een opleiding (32,(%)
  • andere persoonlijke redenen (13,7%)
  • gezondheid (12,1%)
  • familiale verplichtingen (9,9%)
  • opleiding te duur (7,2%)
  • leeftijd (6,2%)