Privacyverklaring

Het schoolverlatersrapport editie 2020

10 juni 2020
Tekst
Jo Cobbaut

In 2018 verlieten 70.606 jongeren in Vlaanderen de school. Eén jaar later is 8,9% of 6.262 van deze schoolverlaters op zoek naar werk. Het aandeel ongekwalificeerde schoolverlaters blijft 9%.

Een en ander blijkt uit een rapport dat VDAB jaarlijks maakt ten behoeve van studenten die voor een studiekeuze staan. Na een gestage daling van het percentage werkzoekenden tussen 2013 en 2018 stabiliseert het in 2019. De groeivertraging van de economie, die in het tweede kwartaal van 2019 merkbaar was in de hele Europese Unie, is ook van invloed op de Vlaamse arbeidsmarkt.

Nog 9% ongekwalificeerde schoolverlaters

Het aandeel ongekwalificeerde schoolverlaters blijft met 9% hoog. De vertraagde economische conjunctuur heeft ook een negatieve impact op deze groep: vergeleken met het vorige rapport stijgt het aandeel werkzoekende schoolverlaters van 27,6% naar 30,5%.

Een diploma is nog steeds hét toegangsticket tot de arbeidsmarkt. Als dat gecombineerd wordt met een goede portie relevante werkervaring, zoals bij de Leertijd, een zevende jaar BSO of een Se-n-Se TSO, dan kan de schoolverlater vlot aan de slag. En hoe hoger het diploma, hoe lager het werkzoekendenaandeel.

Mannen kiezen nog altijd vaker voor STEM dan vrouwen. In het hoger onderwijs zien we de afgelopen jaren wel een duidelijke toename in het aantal STEM-vrouwen. Hoe hoger het studieniveau, hoe groter ook het aandeel vrouwelijke STEM-schoolverlaters. Man of vrouw, een schoolverlater met een STEM-diploma vindt vlot zijn weg op de arbeidsmarkt.

Ook schoolverlaters met een diploma in de zorg doen het goed. Vooral diegene met een diploma hoger onderwijs of met een zorgdiploma voor specifieke doelgroepen (ouderen, leefgroepen, kinderen,...).

Het schoolverlatersrapport 2020