Het team van... Kristien Van Damme, hr-director Benelux Tech Data

1 juli 2020
Het team van... Kristien Van Damme, hr-director Benelux Tech Data

Hoe ziet uw hr-team eruit?
Behalve ikzelf zijn er nog vijf medewerkers, allemaal vrouwen. Mijn team bestaat uit twee jonge talenten en drie meer ervaren medewerkers. Twee van hen vullen de rol in van hr-businesspartner, aangevuld met een manager, verantwoordelijk voor comp & ben.
Onze jonge teamleden ondersteunen enerzijds de salarisverwerking en anderzijds talentmanagement, rekrutering en onboarding. Anderhalf jaar geleden was er maar één hr-businesspartner voor de hele organisatie. Nu heeft elke afdeling zijn eigen hr-businesspartner. Ook de rol van manager comp & ben is nieuw. Door in deze aanpak te investeren, krijgen we meer expertise in huis en worden de processen op elk vlak goed uitgewerkt. Het team is een goede mix geworden van expertise, ervaring en jong enthousiasme, waarbij de jeugd ons af en toe wakker maakt.

Wat maakt het team speciaal?
Na twee recente aanwervingen is de ploeg op korte tijd een hecht team geworden. Het klikt met iedereen en we werken in dezelfde richting. Dat geldt ook voor onze projecten, die we als één geheel trekken. Er wordt veel gelachen. Ik ben een tevreden mens met mijn team.

We implementeerden vorig jaar telewerk en fietsleasing en zetten nu de warrantenregeling op punt. Als team evolueren we mee binnen de sterk dynamische omgeving waarin Tech Data werkt. Het is een internationale, sterk wijzigende markt waarbinnen we 430 werknemers tewerkstellen in onze vier Belgische vestigingen. De focus ligt hoofdzakelijk op onze collega’s, maar ook op de toenemende digitalisering waarop we als hr inspelen. Er is geen papier meer nodig, want elk contract wordt volledig elektronisch getekend.

Hoe wordt het hr-team gezien vanuit de andere afdelingen binnen het geheel?
Door te werken met twee hr-businesspartners is de zichtbaarheid van hr binnen de business gestegen. Er is een grote focus om samen met hen de zaken op te pakken en uit te werken. Daarvoor vertalen wij de strategie van onze Amerikaanse moedermaatschappij naar lokale initiatieven. De medewerkers voelen wellicht deze nieuwe wind. We zijn recent gestart met een traject rond leiderschap. Alle leidinggevenden gaan door eenzelfde driedaagse training rond coachen, motiveren en situationeel leiderschap. We willen dat iedereen dezelfde taal spreekt over leidinggeven. Tot zes maanden na de training krijgen ze een opvolging, waarbij wij als hr ook zichtbaar zijn voor hen. Verder hebben we onze onboarding omgedoopt naar een Discovery Day. Elke maand gaan we met de nieuwkomers op bezoek bij de divisies. Die leggen uit waarvoor ze staan. We worden dus als hr- team zichtbaarder in het bedrijf.

Hoe ziet de toekomst voor hr eruit in deze omgeving?
Bij Tech Data is de dynamiek altijd groot, maar de komende tijd wordt dit wellicht nog uitdagender. We maken een jaar van verandering mee en dit geeft altijd veel onzekerheid bij medewerkers. We zullen in elk geval veel communiceren en inzetten op fysiek en mentaal welzijn. Samen met een externe partij geven we iedereen workshops over omgaan met stress, gezonde voeding, beweging en slaap. Daarnaast is er ook nog onze well@work, waarbij we collega’s warm maken om samen sportief en gezond ontspanning op te zoeken, gecombineerd met een paar mooie initiatieven rond corporate en social responsability.