HET TEAM VAN...THOMAS BOONE, HR-MANAGER van MIG MOTORS

1 november 2019
Tekst
Patrick Verhoest
HET TEAM VAN...THOMAS BOONE, HR-MANAGER van MIG MOTORS

Hoe ziet het hr-team van MIG Motors eruit?
MIG Motors is een groeiende groep, gespecialiseerd in mobiliteit. We evolueerden van een garage naar een automobielgroep. We zijn op een jaar tijd gegroeid van één persoon die met hr bezig was naar een team van drie voltijdsen. Steven – de ancien - is bezig met Learning & Development, een belangrijke factor bij Volkswagen – Audi – Skoda – Seat. Daarnaast is hij actief bezig met welzijn & preventie en neemt hij de lead in het qualitymanagement. Valérie is een experte payrol die eerder bij een sociaal secretariaat werkte. Zij vult de harde hr-kant in. Ze doet alles rond loonadministratie, sociale wetgeving en fungeert als klankbord voor onze medewerkers. Ik stuur hen aan en nam alle hr-taken van de zaakvoerder over. Daarnaast hou ik me bezig met het uitrollen van een nieuw hr-beleid, rekrutering en selectie, maar ook met overnames, harmonisering en sociaal overleg. We evolueerden van 60 medewerkers op de payroll vorig jaar, naar 120 vandaag. Eind dit jaar zullen een 200-tal medewerkers werkzaam zijn in 8 verschillende sites.  

Wat maakt het team speciaal?
Het concept ‘hr’ is nieuw in de garagewereld. Voorheen was de term bij sommigen onbekend. De groei zorgt ervoor dat we de focus nog meer op de medewerker leggen. Deze focus zorgt zeker en vast voor een professionelere aanpak van de verschillende hr-luiken die al in gebruik waren. Dat is even wennen voor vele collega’s. We willen onze nummer 1 waarde – klantentevredenheid – ook in de praktijk brengen voor onze eigen medewerkers. We staan daarom heel dicht bij de business. Ik ben ervan overtuigd dat hr absoluut moet blijven meedenken met de operationele medewerkers. 

Hoe wordt het hr-team gezien vanuit de andere afdelingen binnen het geheel?
De drie garages die eerder al de MIG-vlag voor de deur hadden hangen, kregen er drie andere bij onder dezelfde noemer. De populaties verschillen dus grondig van elkaar. Het feit dat we herstructureren en willen harmoniseren over de verschillende vestigingen heen, wordt niet altijd overal even positief onthaald. Medewerkers houden van de zaken zoals ze waren en vinden het niet altijd leuk dat er veranderingen aankomen. Anderzijds groeit het vertrouwen in ons met de dag. De perceptie wordt steeds positiever naarmate we overleggen en de medewerkers individueel bij ons langskomen om kennis te maken. 

Hoe ziet de toekomst er uit voor hr in deze omgeving?
We staan voor een enorme uitdaging. De sterke groei van vandaag vergt veel van onze tijd en energie. Overnames van familiebedrijven geeft ook vaak onzekerheid. We willen die werknemers zeker niet verliezen. We gaan nog veel collega’s bijkrijgen en kennen binnenkort ook de eerste sociale verkiezingen. We zullen op hr meer mensen en middelen nodig hebben om meete groeien met de veranderingen in de mobiliteit van morgen. Aangezien onze medewerkers cruciaal zullen zijn om de snelle groei van MIG Motors te doen slagen, zullen wij – als hr – er alles aan doen om in ons menselijk kapitaal te investeren.