HR Business Partners bij KBC klaargestoomd voor toekomstige rol

4 november 2019
Tekst
Partner Content
HR Business Partners bij KBC klaargestoomd voor toekomstige rol

Hr-initiatieven werden vroeger vaak gestuurd vanuit ervaring en een goede mensenkennis. Vandaag zijn data, change- en beïnvloedingsvaardigheden essentieel in hr. Ook bij KBC veranderde daardoor de rol van personeelsadviseur naar datagedreven, beleidsadviserende businesspartner. Om die ‘step-up’ te kunnen maken, werden ze opgeleid met een stevige ’Hr Business Partner Masterclass’.

Het ideale profiel van een Hr business partner

Ilse Wellens, Coach/Coördinator HR Business Partners bij KBC, heeft een duidelijk profiel voor ogen van de ideale hr business partner. “Op de eerste plaats heb je strategisch inzicht waardoor je op langere termijn kan vooruitdenken.” Maar ook een goed EQ, uitstekende communicatievaardigheden, flexibiliteit en een neus voor storytelling en vernieuwing zijn vereisten. “Als hr business partner moet je een bruggenbouwer zijn tussen het hr-beleid en de business-strategie. Dit betekent dat je exact moet kunnen inschatten wat de businessnoden zijn. Je moet weten wanneer de business klaar is voor een bepaalde stap en je hr-ondersteuningspallet daarop afstemmen”, vertelt Ilse Wellens.

De step up in de praktijk

De rol van hr business partner had nood aan een nieuwe invulling, beseften ze bij KBC. Het bedrijf koos in haar hr Servicemodel radicaal voor “digital first, human when needed”. Er werd afgestapt van de rol van de personeelsadviseur en het case-management werd volledig toegewezen aan expertisecentra. Een aantal personeelsadviseurs en nieuwe mensen maakten de stap naar de rol van hr business partner.

Een opleiding tot die nieuwe rol drong zich op. Samen met de nieuwe en bestaande hr business partners formuleerde KBC het ideale profiel. “De vaardigheden waarin we als team nog de grootste uitdaging hadden, vormden meteen ook de basis van de masterclass, waarvoor we bij Kluwer Opleidingen aanklopten”.

Inspiratie, inzicht en animo

Ilse Wellens koos voor de opleiding ‘Masterclass Hr Business Partner’. “Deze opleiding bevat alle aspecten, waarin onze hr business partners een versnelling hoger wilden schakelen. Samen knutselden we aan het programma tot het helemaal beantwoordde aan onze prioriteiten.”

Of er verandering merkbaar is nu, enkele maanden na de opleiding? “Ik merk een upskilling in strategisch inzicht”, antwoordt Wellens. “Onze mensen leerden verschillende businessmodellen en strategische kapstokken. Het heeft hen de ogen geopend. Ze werden uitgedaagd om er zich verder in te verdiepen. Enkele collega’s zijn echt geïnspireerd verder gaan lezen over organisatiesystemen of menselijke relaties, en hebben zelfs al een specifiek model geïntroduceerd in hun afdeling.”

De masterclass is allesbehalve een opleiding die in de kast is beland. De opleiding is beginnen leven en regelmatig wordt er naar terug gegrepen.”

Geen cursus in de kast

“Wat me vooral opvalt is hoe de groep hr business partners, die vooraf toch in een verschillende functie en op een verschillend ervaringsniveau zaten, dichter naar elkaar toe gegroeid zijn. Het is een hechte groep professionals geworden, die contact hielden tussen de opleidingssessies door en nu in groepjes verder aan de slag zijn met de actiepunten uit de opleiding. De masterclass is allesbehalve in de kast beland. De opleiding leeft en er wordt regelmatig naar terug gegrepen.”

Terwijl de hr business partners nu beetje bij beetje wat ze leerden in de praktijk brengen en de eerste successen boeken, denkt Ilse Wellens al aan het vervolg van de opleiding: “Na een jaar gaan we onszelf opnieuw evalueren. Waar staan we als hr business partners nu en welke evolutie hebben we individueel gemaakt? Maar ook: wat hebben we gerealiseerd op bedrijfsniveau en waar gaat KBC naar toe? Want KBC zit niet stil en er komen opnieuw wijzigingen aan. En daar zal hr uiteraard ook weer voluit op inzetten.”

hr business partner - Kluwer