Privacyverklaring

HRupdate 43 - ‘Alle macht aan uw team!’

26 oktober 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Jeroen Los

Hoe is het nog met de autonomie, zelfsturing, sociocratie en andere vormen van agile managen gesteld? De belangstelling ebt nog lang niet weg. Uit onderzoek van Vlerick Business School is gebleken dat agile werken voor 93 procent van de Belgische organisaties belangrijker werd.

Dus gingen wij nog eens luisteren naar een pionier, met name Ricardo Semler. En we spraken ook Julian Birkinshaw, een Britse professor die er fijntjes op wijst dat heel wat traditionele organisaties zich aanpasten dankzij principes die Semler zou herkennen. Het zal u niet verbazen dat ze dat konden dankzij een ander soort leiderschap.

Jef Cumps zal het niet tegenspreken. Een groter draagvlak zoeken voor beslissingen helpt de organisatie om wendbaarder te worden, zo zegt de auteur van Sociocratie 3.0. Dat is overigens meer dan de zoveelste naam voor hetzelfde vage cliché.

Er bestaan technieken die u kan toepassen om medewerkers veel meer te betrekken. Maar die technieken zullen alleen maar werken, waar de leidinggevende bereid is om één hoge drempel te overschrijden: de controle loslaten.

Die drempel valt soms hoger uit dan verwacht, zeker voor wie aan de leiding komt in een omgeving waar controle nog het uitgangspunt is.

Onze inspiratie deze week