Een derde in het leger, een derde bij Shell, een derde bij de gemeente?

4 november 2019
Tekst
Jo Cobbaut
Een derde in het leger, een derde bij Shell, een derde bij de gemeente?

'Mijn grootste zorg op dit moment is personeel. Er zijn ongeveer 8.300 vacatures voor vooral militaire functies.' De Commandant der Nederlandse Strijdkrachten Rob Bauer formuleert alternatieve pistes in een interview voor nrc.nl.

Nederland kent bijna volledige werkgelegenheid, iedereen vindt moeilijk mensen. Zeker technisch en medisch geschoold personeel en cyberspecialisten, specificeert Rob Bauer, de Commandant der Nederlandse Strijdkrachten aan de Nederlandse krant nrc.nl.

Mensen terughalen

Dat personeelstekort raakt de materiële gereedheid steeds meer. De commandant geeft als voorbeeld dat hij twee jaar geleden te weinig reserve-onderdelen had voor een bepaald gevechtsvoertuig. Vandaag heeft hij wel dat onderdeel, maar het voertuig kan evengoed niet rijden, want er is geen monteur. De commandant wil dat oplossen door te proberen oud-defensiemedewerkers te laten terugkeren; hij mikt op zo’n vijfhonderd per jaar.

Mensen delen

Verder bekijkt Bauer nieuwe, flexibele vormen. Het leger praat naar verluidt met vijftig bedrijven om te kijken hoe ze mensen kunnen delen. "Dat iemand bijvoorbeeld voor een derde bij Shell werkt, voor een derde bij de gemeente Amsterdam en voor een derde bij defensie. Wij moeten als werkgevers regelen dat die persoon gewoon salaris ontvangt en pensioen en dat zijn ziektekosten zijn geregeld.”

Bron: nrc.nl