Privacyverklaring

Jonge boekhouders met digitale skills worden zeer schaars

21 oktober 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Te weinig Vlaamse jongeren ambiëren een carrière als boekhouder-fiscalist. Uit een rondvraag bij hogescholen door Wolters Kluwer blijkt dat het afgelopen academiejaar slechts 725 Nederlandstalige bachelors accountancy-fiscaliteit afstudeerden. Nochtans is de vraag naar jong boekhoudtalent enorm groot.

“Acht op de tien vacatures voor basisprofielen bij boekhoudkantoren raken moeilijk of zelfs helemaal niet ingevuld”, vertelt Ronny De Goedt, managing director bij Wolters Kluwer Tax & Accounting België. “Het lijkt erop dat de onjuiste stelling dat deze jobs door de digitalisering van de sector zouden verdwijnen, zijn invloed heeft op de studiekeuze van sommige jongeren.”

Digitalisering

Jarenlang regende het voorspellingen dat digitalisering en automatisering bepaalde jobs overbodig zouden maken. Een van de meest genoemde beroepen is dat van boekhouder. “Niets is minder waar”, stelt Ronny De Goedt. Hij leidt de divisie die net de automatiserende software voor tax- en accountancykantoren ontwikkelt. De Goedt erkent wel dat de tax- en accountancysector in volle transformatie zit. Professionals zullen het beroep anders moeten leren invullen omdat technologie nu eenmaal sommige zaken vereenvoudigt en versnelt. "Met die versnelde output aan de slag gaan, is wat meer dan ooit de taak van de accountant is en wordt. Zij zullen in de toekomst het vaakst nodig zijn in die proactieve, adviserende rol.” 

Knelpuntberoep

Door de jaren heen zijn jobs in tax en accountancy uitgegroeid tot regelrechte knelpuntberoepen. Uit een onderzoek op vraag van Wolters Kluwer België bij 308 Belgische boekhoudkantoren blijkt dat, afhankelijk van het gezochte profiel, slechts 10 à 20 procent van de openstaande vacatures vlot ingevuld raakt. “Vacatures voor zogenoemde generalisten en dossierbeheerders raken slechts in een op de vijf gevallen binnen een normale tijdspanne ingevuld. Voor zo’n 60 procent van die vacatures is het vaak een maandenlange moeizame zoektocht, 20 procent raakt voor deze profielen nooit ingevuld”, zegt de managing director bij Wolters Kluwer Tax & Accounting België.

Themaspecialisten in btw of persoonlijke financiële planning blijken nog moeilijker te vinden want een op de drie vacatures raakt nooit ingevuld. Slechts 8 procent van de kantoren kan ‘makkelijk’ zo’n specifieke medewerker onder contract leggen. 

Jong talent zeer gegeerd

Door het grote aantal vacatures zijn jongeren die een boekhouddiploma combineren met de recentste digitale skills enorm gegeerd door rekruteerders. De rondvraag van Wolters Kluwer België bij de tien Nederlandstalige hogescholen die een bacheloropleiding bedrijfsmanagement met specialisatie accountancy-fiscaliteit aanbieden, leert dat er het afgelopen academiejaar 2018-2019 in die richting amper 725 jongeren zijn afgestudeerd. 90 tot 95 procent van hen heeft binnen enkele maanden een job beet. “De Big 4 (Deloitte, KPMG, Ernst & Young en PwC) kapen het grootste deel van elke nieuwe lichting afgestudeerden onmiddellijk weg”, zegt De Goedt.

Meteen salariswagen

Door de schaarste krijgen de meeste starters een mooie verloning, variërend van zo’n 2.000 tot 2.300 euro bruto aangevuld met een 13de maand, vakantiegeld, bonussen en zelfs een salariswagen. “Vooral dat laatste is voor heel wat jonge talenten een trigger om voor zo’n groot bedrijf te kiezen in plaats van een lokaal of kleinschaliger boekhoudkantoor. Hoe groter de organisatie, hoe groter de kans op dit moment ook is dat ze in een omgeving terechtkomen waar ze hun digitale en adviserende skills verder kunnen ontwikkelen. Als kleinere kantoren willen overleven en hun vacatures ingevuld krijgen, zullen ze ook keuzes moeten maken op gebied van digitalisering in verschillende accountingprocessen.”

Nieuw jobbeeld

De sector moet het beeld van een job als boekhouder dringend bijstellen bij het grote publiek. “De toekomst van de tax- en accountancywereld ligt niet bij de klassieke cijferinputters van weleer, die misschien minder tot de verbeelding van jongeren spraken”, zegt Ronny De Goedt. “Elke jongere die goed is met cijfers, graag met mensen omgaat en digitaal mee is, beschikt over de nodige capaciteiten om een succesvolle carrière uit te bouwen als accountant. In de toekomst wordt hij de centrale figuur tussen onderneming, banken en overheden die met behulp van technologie op maat van zijn klant gerichte adviezen en begeleiding geeft. Pas als we als sector die invulling van onze jobs meer naar buiten brengen, zullen jongeren zo’n carrière ambiëren.”