Korter sollicitatieproces, meer vacatures voor voltijds telewerk

28 mei 2021

Sollicitatieprocessen lijken korter te worden. Organisaties mikken op grotere talentenpools en we zien een stijging in frequentie van vacatures voor voltijds telewerk.

Het zijn een paar conclusies die Jeroen Diels trekt uit de data van de mondiaal aanwezige rekruteringsspecialist Robert Half (S&P 500; met ook 11 kantoren in ons land).

Sollicitatieproces op jaar tijd van 73 naar 43 dagen

Onder andere doordat de pandemie de digitalisering in een stroomversnelling heeft gebracht, verhoogde de vraag naar talent. Dus maken bedrijven hun aanwervingsproces korter en efficiënter. Meer dan de helft (56%) van de ondervraagde managers geeft aan al een verkort sollicitatieproces te hebben ingevoerd aan het begin van de pandemie, of plant dit in de tweede helft van 2021.

Robert Half ziet in de praktijk dat de doorlooptijd tussen het insturen van het cv tot het aanvangen van de nieuwe functie, veel korter werd. In 2020 verliepen gemiddeld 73 dagen, in 2021 gemiddeld 43 dagen.

Digitaal en overdag solliciteren

Telewerk en digitalisering helpen natuurlijk ook om het proces te versnellen. Een sollicitatiegesprek inplannen is heel wat eenvoudiger als de sollicitant zelf zijn dag kan indelen, niet gebonden aan de kantooruren.

Uit eerder onderzoek van Robert Half bleek al dat Belgen graag overdag solliciteren, iets wat gemakkelijk kan wanneer je niet tussen je collega’s op kantoor zit.

Ook de tijdelijke werkloosheid zorgt ervoor dat kandidaten sneller beschikbaar zijn voor gesprekken.

Robert Half ziet ook steeds meer sollicitatiegesprekken online verlopen.

Inzetten op vacatures 100% telewerk

Begin 2021 zegde 29% van de 1500 (online) ondervraagde managers dat ze vacatures aanbieden voor voltijds telewerk, maar voor de tweede helft van 2021 is dat al 37%. Samen met de managers die dit al deden sinds het begin van de pandemie, is dit nu een focus van maar liefst zes op de tien (60%) bedrijven.

Telewerk brengt dan ook verschillende voordelen met zich mee. “Iets verder van kantoor wonen is niet langer een struikelblok als thuiswerk mogelijk is. En dat is voor zowel werkgever als werknemer voordelig: als werkgever kan je daardoor je zoektocht naar de juiste profielen geografisch uitbreiden, waardoor je je talentenpool ook uitbreidt. Maar ook voor kandidaten zorgt het solliciteren ‘over de grens’ voor een vergroting van het aanbod aan interessante vacatures”, zo concludeert Jeroen Diels.