Privacyverklaring

Meldpunt voor wanpraktijken rekruterings- en selectiebureaus

27 juni 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Bert Mons (Voka West-Vlaanderen)

In deze krappe arbeidsmarkt schakelen bedrijven voor hun vaste aanwervingen frequent rekruterings- en selectiebureaus in. Sommige van die bureaus lijken het niet zo nauw te nemen met enkele deontologische basisprincipes.

Om een correcte samenwerking te garanderen richten Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en Federgon een meldpunt op waar ondernemingen én medewerkers terecht kunnen bij inbreuken. "De arbeidsmarktkrapte mag geen vrijgeleide zijn voor enkele cowboys om onze ondernemingen tegen de muur te zetten met agressieve, soms zelfs illegale, praktijken", zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen, in een communicatie.

Cowboypraktijken

De sector Recruitment, Search & Selectie (RSS) is een belangrijke bondgenoot voor bedrijven. Maar niet iedereen lijkt het even nauw te nemen met de deontologische basisregels, met heel wat problemen tot gevolg. Federgon betreurt dat enkele bedrijven het imago van een hele sector negatief beïnvloeden en besmeuren.

“Cowboypraktijken kunnen uiteraard niet – daar zijn we het over eens – maar het kan niet de bedoeling zijn om een volledige sector met de vinger te wijzen. Het overgrote deel van de RSS-bedrijven levert een kwalitatieve dienstverlening”, zegt Ann Cattelain, ceo van Federgon, netwerk voor werk. “Ik zou alle bedrijven aanraden om te werken met leden die het kwaliteitslabel RSS bij Federgon behaalden. Dat kwaliteitslabel geeft garanties aan zowel de kandidaat als aan de bedrijven.”

Stevig contract

Rekruterings- en selectiekantoren zijn niet zo sterk juridisch gereglementeerd, waardoor de contractuele relatie tussen private onderneming en selectiebureau cruciaal is om de wederzijdse verbintenissen te formaliseren. Federgon benadrukt dat zij een deontologische code voorstaan met een aantal basisprincipes, zowel richting kandidaat als richting klant-bedrijf, waar niet van af te wijken valt.

Alle partijen onderschrijven die basisprincipes, waarmee de kwalitatieve dienstverlening aangetoond wordt. De principes moeten de basis vormen van elke toekomstige samenwerking rond selectie en rekrutering en zijn niet onderhandelbaar:

∙ Voorafgaand aan de dienstverlening moet er een contract aangegaan worden met een duidelijke omschrijving van de prestaties en kosten.
∙ De kandidaat moet op de hoogte zijn wanneer zij/hij voorgesteld wordt.
∙ Het selectiebureau garandeert een transparante rekruteringsprocedure met regelmatige terugkoppeling naar de opdrachtgever en de kandidaat.
∙ Een geplaatste kandidaat mag nooit herplaatst worden door hetzelfde kantoor.

Federgon en Voka West-Vlaanderen roepen selectiebureaus op om zich aan te sluiten bij het RSS-kwaliteitslabel van Federgon. Met dat label wordt de kwaliteit van hun dienstverlening gecertificeerd: op die manier kunnen rekruterings- en selectiekantoren hun kwaliteit waarborgen en afdwingen.

Meldpunt

Naar aanleiding van agressieve, niet-deontologische – soms zelfs illegale – praktijken van enkele rekruterings- en selectiekantoren, richtte Voka West-Vlaanderen intussen een meldpunt op. Daar kunnen ondernemingen én werknemers terecht bij wanpraktijken of inbreuken op de basisprincipes.

“We willen die klachten verzamelen, zodat we zicht krijgen op de grootorde van de problematiek en er ook mee aan de slag kunnen", zegt Bert Mons. “Alleen als we die signalen krijgen van onze bedrijven, kunnen we concreet actie ondernemen. We roepen de bedrijven op om deze misbruiken en ondeontologische praktijken via ons meldpunt te melden. De krapte op de arbeidsmarkt kan geen vrijgeleide zijn voor enkele cowboys om onze ondernemingen met de rug tegen de muur te zetten met praktijken die niet deugen of zelfs illegaal zijn. Ook willen we samen, met alle betrokken partijen, tot toekomstgerichte oplossingen komen.”