Mentorschap helpt werkloze migrantenjongeren aan job

1 juni 2020
Tekst
Melanie De Vrieze
Mentorschap helpt werkloze migrantenjongeren aan job

Voor jongeren met een migratieachtergrond is het moeilijk om werk te vinden. De vzw DUO for a JOB helpt hen aan een job door de ondersteuning van een mentor. Zo vond Sagarika Kalluri werk bij Johnson & Johnson, dankzij het netwerk en de ondersteuning van haar mentor Marina Geerts.

Jongeren met een migratieachtergrond vinden moeilijk werk, door het gebrek aan een relevant professioneel netwerk, de moeilijke erkenning van buitenlandse diploma’s en een beperkte kennis van de arbeidsmarkt en haar culturele codes. DUO for a JOB, opgericht in 2012, biedt daarom gratis mentoring aan. De mentoren zijn vijftigplussers met ervaring in het bedrijfsleven of gepensioneerden.

Vrijwilligerswerk
Marina Geerts is een van die mentoren. Na een loopbaan van 22 jaar als hr-directeur en loopbaancoach bij Johnson & Johnson, werd ze freelancer. “Ik wilde vrijwilligerswerk doen, iets dat sterk aanleunde bij wie ik ben en wat ik doe. DUO for a JOB kwam op een goed moment in mijn carrière.”

Mentoring draait vooral om de persoonlijke ontwikkeling van de mentee en het delen van ervaringen. “Een mentor doet verschillende zaken”, legt Marina Geerts uit. “Veel hangt af van waar de mentee behoefte aan heeft. Soms is dit een breder professioneel netwerk uitbouwen, een cv opstellen, de weg op de arbeidsmarkt vinden of de taal oefenen. Een mentor kan ook helpen bij het autonomer worden en het opkrikken van het zelfvertrouwen van de mentee.”

Na een opleiding van vier dagen en een intakegesprek werd Marina Geerts toegewezen aan Sagarika Kalluri. Zij kwam drie jaar geleden naar België, samen met haar man die hier een job had. Zelf vond Sagarika geen voltijdse job. Alleen tijdens de schoolvakanties kon ze als vrijwilliger lessen Engels geven in scholen. In 2018 klopte Sagakari aan bij DUO for a JOB.

Professioneel netwerk

Beide vrouwen keken in eerste instantie naar het jobdoel van Sagarika: wat waren haar interesses en haar kwalificaties en welke richting wilde ze uitgaan? Ze beslisten om zich te richten op internationale bedrijven, omdat Sagarika het Nederlands niet machtig is. “Ik heb een master in psychologie en werkte in India als psychologe en leerkracht. Maar in België kan ik dit beroep niet uitoefenen, omdat Nederlands haast je moedertaal moet zijn wil je hier als psychologe aan de slag gaan”, legt Sagarika uit. Toen de richtingen marketing en hr geen resultaten opleverden, focusten ze op traineeships. Sagarika volgde bij de VDAB een beroepsinlevingsstage, een programma dat bedrijven aanmoedigt om een traineeship voor zes maanden aan te bieden.

Toeval
Zo kwam Sagarika terecht bij Johnson & Johnson. Haar traineeship van zes maanden werd omgezet naar een contract als hr-specialist. “Dat ik zelf jarenlang bij J&J heb gewerkt, is puur toeval”, zegt Marina Geerts. “Ik heb niet alleen mijn eigen netwerk aangesproken, maar ook dat van collega-mentoren. Sagarika kon dus evengoed in een ander bedrijf aan de slag gegaan zijn. Maar ik wist wel dat ze hier veel ervaring zou opdoen. We hadden geluk dat Johnson & Johnson openstond voor een traineeship en dergelijke initiatieven zeer sterk ondersteunt.”

Feedback
De twee vrouwen leerden veel van elkaar. Sagarika leerde vooral het belang van toewijding en hard werken. Voor Marina is het mentorschap een manier om in contact te blijven met jongeren. “Het is boeiend om jonge talenten, die in België willen werken, te ondersteunen. Dat die jongeren hun weg vinden, is leuk om te zien. Een beetje zoals bij je eigen kinderen.”

DUO for a JOB is operationeel in Antwerpen, Brussel, Mechelen, Oost-Vlaanderen, Luik en Parijs. Meer info: www.duoforajob.be

.