Privacyverklaring

‘Naar een wereld met betekenisvolle hr-rollen’

1 februari 2022
Tekst
Patrick Verhoest

Vanuit Spanje koos Albert Segura Molla voor de Antwerp Management School (AMS) om er een master Human Resources te behalen. Na een succesvolle stage werkt hij er als career services manager.

Albert Segura Molla omschrijft zichzelf als een optimist, die in de wereld van talent, hr-professionals en carrières terecht wilde komen. Hij droomde van een wereld waarin betekenisvolle hr-rollen georganiseerd worden. In ons land koos hij voor een master HRM aan de Antwerp Management School. Na zijn stage bij Cloudwise, een ICT-scale-up, kwam zijn droom al voor een groot deel uit. De gedreven student werd carreer services manager aan de AMS. Hij is er verantwoordelijk voor de loopbaan van 220 studenten, waarvan 20 voor een internationale master HRM kozen.“Ik zoek mogelijkheden voor de masterstudenten om hun talenten te ontwikkelen en impact te hebben. Ik laat hen hun carrièreskills ontwikkelen, help hen de arbeidsmarkt aan te vallen en sta hen bij in hun loopbaan na AMS. Kortom, ik motiveer hen om voor hun dromen te gaan. De hrm-populatie bestaat daarbij uit maar liefst elf verschillende nationaliteiten.”

Stage

Net voor hij bij AMS aan de slag kon, doorliep hij als hrm-student een zogenaamd incompanyproject. Daarvoor werd hij naar Cloudwise gestuurd, een snelgroeiende Belgisch-Nederlandse ICT-scale-up. De opdracht was de kennis, opgedaan in de diverse hrm-vakken, toe te passen en om te zetten in een bruikbare en praktische oplossing voor het stagebedrijf. Albert Segura Molla pakte de opdracht aan, samen met een collega-student uit Mexico en een uit Mauritius: “Vraag was te focussen op hr-innovatie. Onze opdrachtgever wilde overstappen van een scale-uporganisatie naar een echte hr-gedreven omgeving. Ze wilden er de hr- processen en -systemen installeren, die door de sterke groei noodzakelijk werden. Wij wilden daarbij eveneens de motivatie en retentie van de medewerkers verbeteren. We legden betekenisvolle hr-rollen vast en vertrokken voor dat alles van engagement, retentie en zinvol werk.”

Resultaat

De drie AMS-studenten werkten twee maanden als hr-innovatieconsultant bij hun opdrachtgever. Ze vertrokken van de self determination-theorie, die zegt dat medewerkers gemotiveerd zijn om te groeien en te veranderen als aan drie universele psychologische noden voldaan is: autonomie, connectie en competentie. Het werk van de studenten resulteerde in een innovatieve set hr-policies en programma’s, weet Albert. “We creëerden een nieuwe employee connection, evenals nieuwe communicatie. De scale-up had dat echt nodig, want het vele werk verhinderde de opbouw van een hr-afdeling. We maakten ook een erkenningsprogramma en een roadmap naar een hr-programma dat in lijn lag met de businessobjectieven en de strategie.”

Consistent hr-beleid

Het management was al overtuigd van de noodzaak van een consistent hr-beleid en volgde de raadgevingen van de drie hr-consultants. Ze beslisten de voorgestelde hr-programma’s te installeren. De ceo en het topmanagement zagen in dat hr een topprioriteit was in hun snelgroeiende omgeving, besluit Albert Segura Molla. “Onze aanbevelingen worden vandaag allemaal geïmplementeerd.”