Agoria stelt Covid Industry Risk scan ter beschikking van alle bedrijven

24 maart 2021
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Shutterstock
Agoria stelt Covid Industry Risk scan ter beschikking van alle bedrijven

Agoria biedt voortaan alle bedrijven zijn Covid Industry Risk Scan aan. Die digitale checklist heeft de toets van de sociale inspecties al verschillende keren met succes doorstaan. Zo’n 400 bedrijven gebruikten onze scan reeds, aldus Bart Steukers (ceo van Agoria vanaf 1 april).

Agoria, een belangenbehartiger voor de technologische bedrijven in ons land, blijft “ondubbelzinnig: telewerk is de beste oplossing om zoveel mogelijk contacten te vermijden”, aldus Bart Steukers. “De technologiebedrijven zijn sinds mei vorig jaar open en passen de maatregelen toe met behulp van de Generieke Gids en de Covid Industry Risk Scan. Bedrijven helpen ook bij de contactopsporing. Wij zullen de vaccinatiecampagnes van de verschillende overheden ook actief ondersteunen en iedereen aanmoedigen zich te laten inenten.”

De Covid Industry Risk Scan

De CIRS-tool is een digitale checklist die de gebruiker helpt om op gestructureerde wijze alle maatregelen te nemen die verplicht en/of aangewezen zijn om ook tijdens uitbraken van het coronavirus veilig te werken.

De tool werd besproken met de Economic Risk Management Group (ERMG). De resultaten van de scan geven een indicatie over het veiligheidsniveau in een bedrijf, maar laten ook toe om in dialoog te gaan met de (lokale) overheden bij mogelijks verhoogde maatregelen in de regio.

124 concrete vragen

De CIRS-tool is gebaseerd op de generieke gids ‘Veilig aan het werk’ van de sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk, de beleidscel van de Minister van Werk en experten van de FOD Werkgelegenheid.

In de CIRS-tool werd de inhoud van de generieke gids en de handleiding goede praktijken vertaald naar 124 concrete vragen. De lijst bevat zowel vragen die een verplichting inhouden, als een aantal aanvullende vragen die de onderneming helpen met een meer uitgesproken aanpak.

Op basis van uw antwoorden krijgt het bedrijf een label en een score. Het label, gebaseerd op de antwoorden op de verplichte vragen, geeft de actuele status van het bedrijf aan.

De score, het resultaat van uw antwoorden op de aanvullende vragen, geeft aan hoe goed het bedrijf voorbereid is op een eventuele volgende golf.

Tijdelijke werkloosheid in technologie: 5 procent

Op dit moment wordt in de volledige technologische industrie ongeveer vijf procent van de beschikbare werktijd omgezet in tijdelijke werkloosheid. Dat gaat volgens de RSZ over 15.000 voltijdse equivalenten.

Volgens de laatste ERMG-enquête van de Nationale Bank zouden in de technologische industrie ongeveer de helft van de werknemers geheel (37%) of gedeeltelijk (13%) telewerken. Dat gaat dus over 155 000 medewerkers. Agoria telt naar eigen zeggen bijna 2000 lidbedrijven. In de technologiesector in ons land werken zo’n 310.000 mensen.