Privacyverklaring

Nogal wat bedienden zijn bereid om te scholen richting een IT-functie

14 december 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Foto door Andrea Piacquadio - pexels

Ruim een derde van de Belgische bedienden staat ervoor open om zich om te scholen richting een IT-functie. En als hun huidige werkgever hen zelf een opleiding zou aanbieden, groeit de groep aan tot ruim de helft.

Een en ander blijkt uit onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half. Meer dan een derde van de 1.500 bevraagde werknemers staat open om zich om te scholen met het oog op een IT-functie. 36,5% geeft daarnaast aan dat ze voor IT zouden kiezen, mochten ze opnieuw voor hun studiekeuze staan. Vooral jongeren onder 34 (41%) zijn bereid om hun carrière om te gooien naar een loopbaan in de IT-sector.

Wat maakt IT-sector aantrekkelijk?

De werknemers die bereid zouden zijn om de overstap te maken, zeggen vooral dat ze dit zouden doen omwille van

  • de mooie salarissen (47%);
  • de vele mogelijkheden die er zijn aangezien IT zo veelzijdig is (45%) en
  • de werkzekerheid binnen de sector (43%).

Koen Van Havere, senior director bij Robert Half, ziet in de praktijk vaak dat mensen die starten op een IT Service Desk, heel snel stappen zetten richting andere functies, op basis van on-the-jobtraining en ervaring.”

En het salaris?

Als startend IT-medewerker kun je rekenen op een loon rond 2.500 tot 2.800 euro bruto, afhankelijk van sector, diploma's enzovoort. Dat bedrag kan sterk oplopen na enkele jaren ervaring. "Werken in IT kan uiteraard in vast dienstverband, maar we merken de laatste jaren meer en meer dat IT’ers er ook voor openstaan om als zelfstandige in de sector aan de slag te gaan”, zo ziet Koen Van Havere.