Privacyverklaring

“Oordeel niet te snel over mensen”

18 april 2023
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
© SP - Aertssen Group

Na heel wat jaren in het operationele domein, vond Kristof Mertens heil in een people-rol. Hij werd people manager bij Aertssen Infra en dat zint hem wel.

Kristof Mertens kende Aertssen Group als een modern bedrijf en een goede werkgever. Hij had in het verleden met de groep samengewerkt voor onder meer hijswerken en uitzonderlijke transporten. Bij MPET (MSC PSA European Terminal) werkte hij lang in operationele functies, zoals planner en shiftmanager. Omdat er nood was aan opleiding en het voeren van moeilijke gesprekken, rolde hij langzaamaan in een hr-opdracht. “De arbeiders apprecieerden wat ik deed en ik kwam stilaan tot het besef dat hr was wat ik wou doen. Hoewel ik niet actief op zoek was naar een nieuwe uitdaging, trok de vacature van Aertssen Group mijn aandacht.”

Geen hr-medewerker

Hoewel Kristof geen deel uitmaakt van de hr-afdeling, oefent hij nu een 100% people-functie uit. Samen met de hr-collega’s zorgt hij voor de aanwervingen bij Aertssen Infra, dat 270 arbeiders telt, onder wie handarbeiders, machinisten en chauffeurs. “Ik organiseer er het onthaal van nieuwe arbeiders en voer de functioneringsgesprekken. Ik voorzie in de nodige opleidingen zodat iedereen de nodige attesten heeft. Daarnaast voer ik de moeilijke gesprekken met de collega’s. Ik wil voor hen een gemakkelijk aanspreekpunt zijn, want het is soms moeilijk voor de medewerkers om hun weg te vinden als ze problemen hebben. Dat is wellicht eigen aan een grote organisatie. Daarom probeer ik de schakel te zijn tussen de werkvloer en hr.”

Gitaar spelen

De work-lifebalance van Kristof Mertens is in evenwicht: “Dat mijn balans vandaag in orde is, heeft te maken met het feit dat ik mijn eigen agenda beheer en mijn werkdagen goed afbaken. Ik heb het geluk dat ik op vrijdag om 17.00 uur kan stoppen en zelden nog gebeld word, al mag dat altijd. In het weekend haal ik mijn energie uit lezen, hardlopen en vooral gitaar spelen in een rockcoverband.

Tip

Kristof Mertens is niet aan zijn proefstuk toe met mensen. Hij heeft geleerd niet te snel te oordelen over mensen en dat is zijn tip aan collega’s. “Ik zie het te vaak gebeuren en heb daar mijn bedenkingen bij. Wees voorzichtig en vorm niet te snel een mening over de capaciteiten van mensen en geef hen kansen.”