Privacyverklaring

Over de kwaliteit van werkrelaties

2 november 2022
Tekst
Jo Cobbaut

In november komt een selectie van hr-verantwoordelijken uit het netwerk van HRmagazine samen om na te denken over de kwaliteit van werkrelaties. We denken na over het verband tussen de kwaliteit van de relaties tussen uw medewerkers enerzijds en de kwaliteit of doelmatigheid van uw hr-beleid anderzijds.

De vraag kreeg een extra dimensie tijdens een interview met relatie-experte Esther Perel over de kwaliteit van relaties en de kwaliteit van iemands leven. Perel herinnerde ons toen aan onderzoeken naar wat mensen op het einde van hun leven hopen na te laten. Steeds weer blijkt dat ze het hebben over wat ze betekenden voor andere mensen, niet over wat ze nalaten aan materieel bezit of hun carrière. Iedereen wenste dat ze meer tijd hadden doorgebracht met de mensen die er echt toe doen. “Als therapeute die specifiek werkt aan relaties, spreek ik veel met mensen die gekwetst werden door anderen, die anderen missen, moeilijk connecteren met hun naasten … Ook mensen met een hoog salaris liggen ’s nachts wakker van die collega die hun dagen vergalt. Ik ben ervan overtuigd dat goede relaties de basis zijn voor een betekenisvol leven, voor welzijn en zelfs geluk.”

Esther Perel aarzelt niet om werkrelaties in één adem te noemen met relaties in het algemeen. Maar als het zo is dat de kwaliteit van je relaties de kwaliteit van je leven bepaalt, kun je dan niet stellen dat ze ook de kwaliteit van werkrelaties bepalen?

Ze heeft het in dat verband ook dikwijls over ‘relationele intelligentie’. Als systemisch opgeleide therapeute die kijkt naar twee mensen in een relatie, ziet ze niet louter twee mensen, maar ook twee mensen met hun geschiedenis en de mensen om hen heen met hun verleden. “Die onzichtbare krachten bepalen nog altijd mee de richting die hun relatie uit gaat.

Relationele intelligentie houdt ook rekening met de dynamieken van machtverhoudingen, maatschappelijke elementen en gaat verder dan het een-op-eenverhaal. Relationele intelligentie helpt iemand begrijpen welke krachten ons beletten om ons aan te passen en om nieuwe mensen te verwelkomen, nieuwe stimulansen op te nemen, … Relationele intelligentie heeft te maken met inzicht in dynamieken, met zaken als macht, controle, vertrouwen, coalities, de verhouding tussen het zelf en de groep …

Het zou ons niet verbazen mochten de echt betrokken medewerkers voorbij hun verloning kijken en vooral energie halen uit hun gevoel van verbondenheid met collega’s, met leidinggevenden en met de missie van hun bedrijf. De gezondheidscrisis en de groeiende groep langdurig zieken zal steeds meer de aandacht vestigen op de kwaliteit van de (werk)relaties.

Die kwaliteit in kaart brengen en ze vervolgens versterken met goed ontwopren interventies, het lijkt ons een mooie uitdaging voor hr.