PwC België wil gaan werken van om het even waar

23 juni 2020
Tekst
Jo Cobbaut
PwC België wil gaan werken van om het even waar

Uit een onderzoek van PwC België bij de ongeveer 1.700 medewerkers blijkt dat meer dan driekwart liever nog flexibeler wil gaan werken. Ze zouden tot wel vier dagen plaatsonafhankelijk willen werken per week. PwC België wil dan ook naar een systeem gebaseerd op werken van om het even waar.

PwC België, een boekhoudkundig en fiscaal adviesbedrijf, kondigde onlangs een lichte heropening aan van enkele  kantoren. Uit een peiling bij 1.700 medewerkers leert PwC inmiddels dat velen graag terugkeren naar het kantoor, om

  • de contacten met collega's aan te halen (88%);
  • weer verbinding te krijgen met de bedrijfssfeer (70%) of
  • te kunnen vergaderen (56%).

Slechts 8% zou naar het kantoor komen om hun toegang tot documenten te verbeteren. Dat wijst op de sterke betrouwbaarheid van de gedigitaliseerde werkomgeving van PwC België.

Nog minder naar kantoor

Op langere termijn evenwel werken de PwC-medewerkers toch graag meer plaatsonafhankelijk. 80 procent verwacht slechts drie dagen of minder per week op kantoor te werken. Om in te spelen op de verschillende behoeften krijgt elk team binnen PwC België nu de ruimte om te bekijken hoe ze flexibel werken willen organiseren en in welke mate. Belangrijk zal ook zijn na te gaan in welke mate klanten de teams nog een plaats in hun kantoren zullen bieden in de post COVID-19 wereld.

Bron: PwC

Na deze survey wil PwC een voortrekkersrol spelen, zegt voorzitter Axel Smits: “Net omdat plaatsonafhankelijk werken autonomie biedt, met veel voordelen qua duurzaamheid, flexibiliteit en mobiliteit. Onze mensen moeten kunnen werken waar ze het meest creatief en productief kunnen zijn.” Smits wil verder gaan dan louter thuiswerken en het beleid naar ‘work from anywhere’ voortzetten. Zo kan iedereen kiezen om te werken van een van de negen PwC-kantoren, bij de klant of thuis.

Van werk- naar ontmoetingsplek

Door heel deze periode heeft PwC regelmatig surveys georganiseerd.  Op basis daarvan wordt duidelijk dat de werkplek evolueert naar een ontmoetingsruimte, met een digitale ruggengraat. “Met de recente afwerking van ons kantoor in Antwerpen en ons nieuw hoofdkwartier in Brussel (gepland in 2022) wordt de fysieke werkplek een plaats van creativiteit en netwerking en een waar we klanten ontvangen”, schetst Axel Smits. “Dat alles wordt ondersteund door een stevig doordachte digitale omgeving, en sluit beter aan op de veranderende realiteit van vandaag”.

PwC België zal regelmatig evalueren waar er aanpassingen nodig zijn om de mogelijkheden om op afstand te werken van haar mensen te optimaliseren.