Privacyverklaring

Talent steeds schaarser

3 februari 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Het tekort aan talent blijft groeien in België en in de rest van de wereld. Op nationaal niveau krijgt inmiddels al 45% van de werkgevers vacatures moeilijk ingevuld. Dat is 10% meer dan vorig jaar en het hoogste aantal sinds ManpowerGroup zijn enquête in 2006 lanceerde.

Het gaat om de 13e editie van de wereldwijde enquête van ManpowerGroup naar tekorten aan talent in 44 landen en gebieden, waaronder België.

Vlaanderen

Regionaal bereiken talentekorten nooit eerder geziene hoogtes: in Vlaanderen stijgen ze spectaculair met 17 punten tot 55% vergeleken met vorig jaar, in Brussel met 8 punten tot 43%. Enkel in Wallonië dalen ze 3 punten. Daar ondervindt meer dan een op de vier werkgevers (27%) moeilijkheden bij de zoektocht naar gekwalificeerd personeel.

Bron ManpowerGroup

Philippe Lacroix, managing director van ManpowerGroup BeLux, ziet twee redenen voor deze toegenomen tekorten: de vergrijzing en het vertrek van de babyboomers, en een mismatch.

Die mismatch heeft te maken met een gebrek aan vaardigheden voor complexere taken en digitalisering. "Er zijn geen snelle oplossingen voor op korte termijn. Het verhogen van de activiteitsgraad is een prioriteit in de drie regio's." Bedrijven moeten een echt diversiteitsbeleid voeren en verder innovatief zijn in hun hr-management. Hoe? "Door de nadruk te leggen op de opleiding van hun personeel, door hun medewerkers te behouden of door de flexibiliteit van hun structuren te vergroten”, zegt Philippe Lacroix.

Geen enkele sector ontsnapt

Het meest getroffen zijn de werkgevers in de sector transport & logistiek (92%), de horeca (65%), openbare diensten, gezondheidszorg, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening (51%), en de maakindustrie (47%).

Toch blijft geen enkele sector gespaard. Zelfs in de minst getroffen sectoren kampt een werkgever op de drie met tekort aan talent: groot- en kleinhandel (34%), bouw (33%) en financiële instellingen, verzekeringen, vastgoed en diensten (32%).

Technische beroepen bovenaan top 10 knelpuntberoepen

Zoals bij de vorige edities wordt de top 10 van de jobs waarvoor werkgevers wervingsproblemen ondervinden, nog steeds aangevoerd door de technische beroepen en handarbeid: ​​

  1. geschoolde arbeiders (elektriciens, lassers, monteurs),
  2. technici (onderhoud, kwaliteitscontrole),
  3. specialisten (projectmanagers of juristen),
  4. chauffeurs en logistieke profielen,
  5. ​​boekhoudkundige en financiële profielen, ​​
  6. commerciële medewerkers,
  7. professionals in de gezondheidszorg, een nieuwkomer in de top 10,
  8. bouwprofielen,
  9. administratieve profielen, en
  10. leidinggevenden en managementfuncties.

De regio's kennen dezelfde problemen voor technische, administratieve en commerciële medewerkers

Grotere bedrijven, grotere tekorten

Net als vorig jaar staan de grote (≥ 250 werknemers) en middelgrote ondernemingen (50 tot 249 werknemers) het meest onder druk bij het werven vanwege tekorten, met percentages van 71% en 61%.

Al vinden ook kleine bedrijven moeilijk personeel; dat geldt voor 46% van de kleine bedrijven (10 tot 49 werknemers) en 43% van de micro-ondernemingen (<10 werknemers).

Hoe groot zijn de rekruteringsproblemen?

Wereldwijd geeft 54% van de 44.000 werkgevers aan dat ze moeite hebben om het juiste profiel te vinden. Dat is de hoogste score in 12 jaar, een stijging van 9 punten ten opzichte van 2018 (45%).

De tekorten verslechterden in 37 van de 44 bevraagde landen. De landen die het meest lijden aan een tekort van talent op een rijtje:

  • Japan (88%, 1 punt lager),
  • Roemenië (86%, 5 punten hoger),
  • Taiwan (77%, 1 punt lager),
  • Verenigde Staten (69%, een stijging van 23 punten) - meteen het wereldgemiddelde,
  • Duitsland (64%, een stijging van 13 punten),
  • Italië (47%, een stijging van 10 punten),
  • Spanje (41%, een stijging van 17 punten),
  • Zwitserland (38%, stijging van 5 punten),
  • Nederland (37%, stijging van 13 punten),
  • Frankrijk (36%, stijging van 7 punten),
  • het Verenigd Koninkrijk (23%, stijging van 4 punten),
  • China is het minst getroffen land (16%).