Privacyverklaring

“We zijn in een sociaal experiment beland.” Ann Caluwaerts (Telenet)

19 augustus 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Telenet herdenkt de combinatie thuis- en kantoorwerk. Het personeel kan zeker nog tot eind dit jaar thuiswerken. Er komen twintig grote veilige samenwerkruimtes voor teams tot 30 mensen.

In het spoor van grote bedrijven als Google, Facebook en Twitter schept Telenet duidelijkheid rond thuiswerk. De operator herdenkt zijn kantoren; de klassieke werkruimtes worden sociale ontmoetingsplaatsen. In zeven kantoren komen twintig samenwerkruimtes waar tot 30 medewerkers op anderhalve meter afstand van elkaar kunnen samenwerken (al blijven het er voorlopig volgens de regels slechts 10 tegelijk).

Aangezien ook heel wat parkeerplaatsen op dit moment onbenut blijven, bekijkt Telenet om ook op die plaatsen samenwerkruimtes in open lucht op te zetten. Het bedrijf stimuleert nu al mensen die op kantoor samenkomen om voor brainstorms of andere vergaderingen buiten te wandelen of een ommetje rond het gebouw te maken.

Sociaal experiment

“We zijn met z’n allen in geen tijd in een sociaal experiment beland,” zo stelt Ann Caluwaerts. De EVP People, Brand & Corporate Affairs Telenet wil niet wachten tot na deze coronacrisis. Deze situatie is een uitdaging om het hr-beleid en de manier van werken versneld, maar doordacht te hertekenen. “Zullen we nog ooit met z’n allen ‘s ochtends en ‘s avonds massaal in de file staan? Bij Telenet hopen we van niet. Kantoren moeten liever dan een dagelijkse werkplek een ontmoetingsplaats zijn waar medewerkers op bepaalde momenten geïnspireerd worden.”

Telewerk voor 2.600 medewerkers

Voltijds telewerk blijft bij Telenet zeker tot het einde van het jaar de standaard voor werknemers die hun job zonder problemen vanop een afstand kunnen uitvoeren. Dat gaat voor 86% van het personeel of 2.600 van de 3.025 werknemers. Wie op kantoor wil werken, kan via een speciaal ontwikkelde app een stoel reserveren. Wie om technische, persoonlijke of sociale redenen niet kan thuiswerken, krijgt voorrang. Dat geeft Telenet niet alleen een zicht over de bezetting in het gebouw, maar ook een eenvoudige manier om aan contact tracing te doen.

Voor Ann Caluwaerts is het zonder meer duidelijk dat COVID-19 nog zéker tot het einde van het jaar een impact zal hebben op ons privé en professioneel leven Ze wil dan ook een jojo vermijden van nu eens verplicht thuiswerken, dan weer terug naar kantoor keren. “Uit interne tevredenheidsenquêtes blijkt ook dat de medewerkers nood hebben aan duidelijkheid en perspectief. Dat bieden we hen nu: thuiswerk blijft zeker tot het einde van dit jaar voor de meerderheid van de medewerkers de gewoonte, maar met het grote verschil dat ze af en toe op kantoor kunnen samenkomen om te connecteren én op een veilige afstand fysiek samen te werken.” Zo blijven medewerkers geconnecteerd, terwijl ze toch alle voordelen van thuiswerk kunnen blijven benutten.