Privacyverklaring

Thuiswerken gebeurt nog dikwijls niet ergonomisch verantwoord

22 september 2020
Tekst
Jo Cobbaut

Meer thuiswerk betekent helaas ook meer nek-, rug- en schouderklachten. Ruim de helft van de telewerkers kreeg in de afgelopen 12 maanden last van een pijnlijke rug. We zitten te lang en we zitten fout.

Een en ander blijkt uit onderzoek in opdracht van IDEWE naar aanleiding van de Nationale Telewerkdag. De externe dienst voor preventie en bescherming op het werk concludeert uit hun OptiDesk bevraging bij 475 telewerkers dat een en ander niet ergonomisch verloopt:

  • 9 op de 10 telewerkers stellen hun bureaustoel foutief in. Bij de gemiddelde beeldschermwerker is dat het geval bij 73%;
  • 48% werkt niet aan een werktafel op de correcte hoogt (22% bij de gemiddelde kantoormedewerker);
  • 15% heeft het beeldscherm van hun desktop of laptop niet goed ingesteld (tegenover bij 13% van de beeldschermwerkers gemiddeld).

Telewerkers klagen meer over nek en rug

Zo zitten mensen al snel in een verkeerde houding, met als gevolg een verkrampte nek, een pijnlijke onderrug of last in de schouders.

Bijna 6 op de 10 telewerkers (58%) kregen in de afgelopen 12 maanden te maken met rugklachten, tegenover 48% bij de gemiddelde kantoormedewerker.

Ook nek- en schouderklachten kwamen bovengemiddeld meer voor bij telewerkers: respectievelijk 53% (tegenover 36% gemiddeld) en 39% (25% gemiddeld) had hiermee te kampen.

Telewerkers zitten teveel

Telewerkers zitten ook meer dan kantoorwerkers te lang aan één stuk. Ze maken geen praatje met collega’s, lopen geen vergaderzaal in- of uit, stappen niet naar de printer...

4 op de 5 thuiswerkers zitten doorgaans 1 uur of langer aan hun beeldscherm gekluisterd, terwijl dit bij de gemiddelde beeldschermwerker 66% is. 

Ruim 1 op de 3 thuiswerkers (36%) heeft minstens 1 keer per week hoofdpijn tijdens of aansluitend op hun beeldschermwerk. Bij de gemiddelde beeldschermwerker op kantoor is dat slechts 27%.

Ook online vergaderingen houden thuiswerkers langer ononderbroken aan hun beeldscherm gekluisterd. Lode Godderis adviseert

  • vervang videomeetings door al wandelend telefonisch te vergaderen;
  • werk eens een tijdje staand aan het keukenaanrecht bijvoorbeeld, zolang het werkblad ongeveer op ellebooghoogte staat;
  • stap regelmatig eens rond om wat energie te verbruiken en op die manier je bloedsomloop te stimuleren; wandel bijvoorbeeld al telefonerend in de tuin.

Minder woon-werkverkeer

Telewerkers zitten dan wel langer aan een stuk door voor hun beeldscherm, dagelijks bewegen ze wel meer. Bijna 6 op de 10 (59%) geeft aan dagelijks minstens 30 minuten matig tot intensief te bewegen. Bij de gemiddelde kantoormedewerker haalt slechts 53% deze bewegingsnorm.

“De tijd die telewerkers vroeger nodig hadden om van en naar het werk te pendelen, kunnen ze nu gebruiken om een eindje te gaan lopen of voor een fietsrit. Wie genoeg beweegt, maakt minder kans op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, overgewicht en diabetes. Sporten versterkt spieren en botten, leidt tot minder stress en kan de slaapkwaliteit verbeteren. Reden te meer om je vroegere pendeltijd en je pauzes te gebruiken om meer te gaan bewegen,” besluit Lode Godderis.

Bron: IDEWE