Privacyverklaring

Transportbedrijf Van Moer richt eigen Academy op

1 februari 2022
Tekst
Gastauteur

Om goede werkkrachten aan te trekken én te behouden, roept Van Moer Logistics in 2022 een ‘Van Moer Academy’ in het leven. “We versterken en verbreden het bestaand opleidingsaanbod en scherpen ons onboardingtraject aan”, zegt hr-directeur Yves Hebb.

In hun strijd om schaars talent moeten bedrijven in de logistieke sector niet alleen medewerkers zien te vinden, maar ook de sterkhouders aan boord houden. “De oprichting van onze ‘Academy’ is een en-enverhaal”, zegt Yves Hebb. Hij stuurt als hr-directeur een team van zeven medewerkers aan bij Van Moer Logistics (Zwijndrecht) voor 1.600 personeelsleden.

Hr-tech

“Door onze bestaande opleidingsinitiatieven te centraliseren, uit te breiden en de juiste partners te zoeken, zowel inhouse als extern, willen we inzetten op een cultuur van levenslang leren”, zo verduidelijkt Yves Hebb. De Academy zal zich richten op zowel arbeiders, bedienden als leidinggevenden.

Ook de nieuwste hr-tech zal een rol spelen in de nieuwe Academy. “Naast het gebruik van een master dataplatform waarin de personeelsdata van alle medewerkers geïntegreerd is, dus ook van havenarbeiders, uitzendkrachten en freelancers, doen we een beroep op de software van epowerhr voor het beheer, de planning en opvolging van alle opleidingen”, schetst Hebb.

Functieprofielen

Van Moer Logistics gaat bij de oprichting van zijn Academy niet over één nacht ijs. “We zullen extra medewerkers aantrekken die zich specifiek bezighouden met het identificeren van de opleidingen die nodig zijn voor welke afdeling. Dat zal gebeuren door bestaande functieprofielen en de bijhorende skills in kaart te brengen en deze te koppelen aan opleidingen”, zegt Hebb.

De hr-directeur geeft een voorbeeld. “Een ervaren businesscontroller kan aan nieuwe medewerkers op de financiële dienst een basiscursus over facturatie geven. Het inzetten van eigen medewerkers is afhankelijk van de rol die ze hebben binnen de organisatie, de kennis, maar zeker ook de vaardigheden om kennis over te dragen. Dit zal geval per geval bekeken worden in functie van de noden.”

Met het oog op het chauffeurstekort heeft Van Moer ook al langer aandacht voor de opleiding van zijn chauffeurs. “Als we nieuwe chauffeurs aanwerven, worden zij hun eerste week opgeleid door een mentor of driver supervisor. Ook daarna blijven we hen begeleiden met een rijstijlrapport dat onder meer hun verbruik en remgedrag in kaart brengt. Dat zijn hard skills, maar daarnaast zetten we ook in op soft skills zoals beleefdheid bij de klant.”

Drie jaar geleden won Van Moer nog de ‘Truck Safety Award’ toen het bedrijf erin slaagde om het aantal ongevallen terug te dringen via een doorgedreven veiligheidsopleiding voor haar chauffeurs.

De Van Moer Academy wordt al opgestart in 2022, maar zal nog volop in ontwikkeling zijn. “Het uitschrijven van alle functieprofielen en het afstemmen van het opleidingsaanbod zal tijd vragen. De absolute deadline om het hele project op punt te zetten is eind 2025.”