Privacyverklaring

Vereenvoudigd kader voor werkplekleren

2 november 2022
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
pexels

Drie gespecialiseerde vormen van werkplekleren houden op te bestaan en gaan op in één ruimer kader van werkplekleren.

De hervorming op vraag van Vlaams minister van werk Brouns, moet de drempel verlagen om werkplekleren aan te beginnen én biedt meer mogelijkheden aan VDAB én aan organisaties om het werkplekleren aan te bieden op hun eigen manier. “Een absolute win-win, dus,” zo zegt Jo Brouns (CD&V)

De werkervaringsstage is bedoeld voor een ruime groep van mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, vaak doordat ze geen recente werkervaring hebben en/of hun competenties niet kunnen aantonen. Soms moeten ook medische, mentale, psychische of sociale drempels overwonnen worden.

Hervorming werkplekleren

Zowel de activeringsstage als de gespecialiseerde beroepsverkennende stage houden op met te bestaan. VDAB zal deze integreren in de werkervaringsstage. In de afgelopen jaren maakten gemiddeld zo’n 6.500 werkzoekenden gebruik van één van de drie types van werkplekleren. Met deze nieuwe regelgeving wil minister Brouns in de eerste plaats een vereenvoudiging in het aanbod realiseren. Daarnaast wil hij een flexibel basisinstrument bieden, zodat er meer en gemakkelijker gebruik gemaakt kan worden van deze dienstverlening van VDAB.

De wijziging zal ingaan vanaf 1 januari 2023. Ze schept meer duidelijkheid voor zowel de werkzoekende, de werkgever als de bemiddelaar. Werkzoekenden krijgen bovendien een premie van maandelijks 200 euro bruto voor een voltijdse werkervaringsstage.

IBO en beroepsinlevingsstage blijven

Naast de werkervaringsstage, blijven andere formules voor werkplekleren bestaan. Met de individuele beroepsopleiding (IBO) is er voor de werkgever de mogelijkheid om, op maat van de werkzoekende, een job aan te leren op de eigen werkvloer. Het gaat dan om een betaalde opleiding die – indien succesvol – wordt beklonken met een vast contract.

Ook is er de beroepsinlevingsstage waar niet alleen werkzoekenden, maar ook studenten, zelfstandigen of werknemers gebruik van kunnen maken om competenties te versterken en werkervaring op te doen. Werkzoekenden die naar school gaan willen combineren met leren op de werkvloer, kunnen een opleiding volgen met leertijd.