Privacyverklaring

“Verzorg jezelf om anderen beter te kunnen verzorgen”

26 juni 2023
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Annemiek Lemmens

Annemiek Lemmens vond in de nieuwe hr-functie als stafmedewerker bij het AZ Sint-Maarten in Mechelen de combinatie van alles waar ze professioneel naar zocht.

Na getwijfeld te hebben tussen studies in de zorg of  communicatie koos Annemiek Lemmens voor dat laatste. Ze werkte meteen ook bijna vijf jaar voor employer brandingspecialist Insilencio. Omdat ze op zoek was naar meer maatschappelijke impact combineerde ze uiteindelijk hr, communicatie en de zorg door aan de slag te gaan bij het UZA, waar ze rekrutering en hr-communicatie voor haar rekening nam. Enkele weken geleden startte ze als stafmedewerker onboarding, employer branding en rekrutering bij het Mechelse ziekenhuis AZ Sint-Maarten. Ze vervoegde er het twintig koppen tellende hr-team van het ziekenhuis, dat zowat tweeduizend medewerkers telt, artsen en vrijwilligers inbegrepen.

Strategie

Het ziekenhuis riep de functie in het leven waarvan de titel voldoende zegt, zegt Annemiek Lemmens. “We kennen een behoorlijke uitstroom, onder andere door leeftijd, terwijl de arbeidsmarkt steeds krapper wordt. Werken in de zorg is niet te onderschatten. De hoeveelheid kandidaten voor onze openstaande vacatures is niet erg groot, waardoor het mijn taak is om het ziekenhuis als werkgever te onderscheiden. Dat is niet gemakkelijk, want uiteindelijk doet elk ziekenhuis hetzelfde: zorg aanbieden. Wanneer we het ideale profiel vinden dat helemaal matcht met onze organisatie, is het onze verantwoordelijkheid om hen een goede opstart te waarborgen.”

”Zo komen we uiteindelijk met onze medewerkers tot een mooie wisselwerking. Zij zetten zich in als medewerker om kwalitatieve zorg aan te bieden in lijn met de visie van het ziekenhuis, maar wij als werkgever moeten hen ook genoeg te bieden hebben. Het is een kwestie van willen investeren in elkaar.”

Werkgeversmerk

Dat de opdracht van Annemiek Lemmens meer strategisch is dan haar vorige, trok haar mee over de streep. Voor haar was de eerste indruk van het ziekenhuis alvast positief. “Ik zit hier pas, maar ik ben fijn ontvangen door open en eerlijke collega’s. De warme sfeer en de glimlach op ieders lippen, maakten dat ik me meteen welkom voelde, ondanks de grootte van deze organisatie. Nu ik zelf zo goed ontvangen werd, ben ik nog gemotiveerder om te luisteren naar onze medewerkers. Alleen door voldoende te luisteren, brengen we een authentiek verhaal naar de arbeidsmarkt. We spelen tegelijk in op de noden van de huidige en nieuwe medewerkers.”

Doorheen haar nog niet zo lange carrière, stond ze altijd op het kruispunt van hr en communicatie. “Ik geloof sterk in de samenwerking tussen deze twee gebieden en dat zie ik in deze functie niet anders.”

Welzijn

Sinds haar schoolstage merkte Annemiek Lemmens al dat ze aandachtig moest zijn voor werkdruk en haar balans moest bewaken. Ze zag anderen ermee worstelen en bakende haar grenzen goed af. Dat was nodig het afgelopen jaar, toen ze startte met een nieuwe vaste job, een bijberoep had, privéverbouwingen opstartte en recent een dochtertje op de wereld had gezet.

“Omdat ik ook ceremoniespreker was op huwelijken was ik weinig thuis. Ik bakende wel mijn grenzen af, maar ik heb toch geleerd dat ik niet alles kan combineren en soms een keuze moet maken. Ik stopte mijn bijberoep en mijn man en ik besloten beiden tachtig procent te werken. Dat bleek een goede zet. We blijven even gemotiveerd, maar hebben de vrijdag extra voor elkaar en ons gezin. Dat brengt meer evenwicht en minder verplichtingen. Bovendien fiets ik nu elke dag van thuis naar het werk en terug. Dat helpt me om in beweging te blijven. Laat dat ook mijn tip zijn aan collega’s: zorg voor jezelf. Wie als hr-professional voor het welzijn van anderen wil zorgen, heeft daar zelf ook energie en gezondheid voor nodig. Je moet dus voor jezelf zorgen, voordat je voor anderen kunt zorgen.”