Privacyverklaring

Wat is goed werk?

28 november 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Isabel De Clercq

“Er schuilt veel schoonheid in werk. En tegelijk is de zoektocht naar goed werk moeizaam en complex.” Dat was het uitgangspunt van Isabel De Clercq voor een boek dat ze graag omschrijft als een verzameling essays van koppigaards.

Goed Werk – Een Gids is er gekomen vanuit een groeiende ergernis over de negatieve berichtgeving rond werk. Isabel De Clercq: “Werk lijkt een noodzakelijk kwaad. Iets wat teruggedrongen moet worden tot vier dagen per week. We willen lange weekends en vroeg met pensioen. Ik zet me graag af tegen een bepaalde teneur onder therapeuten als zou werk per definitie ziek maken. Dirk De Wachter schetst een beeld van hulpeloze individuen. Paul Verhaeghe ziet werk als een product van het neoliberalisme dat de mens uitbuit. Ik geef tegengas. Er schuilt schoonheid in werk en discipline. Doelen nastreven en wat zwoegen en zweten geeft zin aan het leven. Als we dat idee combineren met het besef dat hard werken geen garantie is op succes en dat dat allemaal oké is, dan komen we al een heel eind.”

Die positieve boodschap over werk wordt haar niet altijd in dank afgenomen. “Recent stimuleerde de Nederlandse overheid vrouwen om meer voltijds te werken. Dat stuitte op verzet. Toen ik in een discussie op LinkedIn schreef dat een hoge activiteitsgraad de beste garantie is op de welvaart van ons nageslacht kreeg ik geen fraaie zaken naar het hoofd geslingerd.”

Halt aan de happinesshype

“Life is messy. En dat geldt ook voor onze zoektocht naar goed werk. Er zijn verschillende actoren in het spel. Niet alleen het individu, maar ook leidinggevenden, hr, het directieteam, de organisatie en de tijdsgeest spelen een rol. Goed Werk laat zich niet vatten in enkele gelukkig makende tips en tricks. In deze context verwijs ik ook graag naar een geweldige zin van mede-auteur Jan Van Acoleyen: ‘Getuigt het niet van een ongelooflijke arrogantie van organisaties om het persoonlijke geluk van hun medewerkers als ambitie voorop te stellen?’

Geen zelfhulpboek, maar een denkboek

Goed Werk – Een Gids is geen zelfhulpboek. Isabel De Clercq: “Wie op zoek is naar makkelijke oplossingen zal bedrogen uitkomen. Bovendien is het boek meerstemmig. Ik geef het woord aan anderen die elk hun licht schijnen op dit complexe topic. Denk aan professoren, opiniemakers, filosofen, vakbondsmensen, leidinggevenden en hr-professionals. Wat zij delen, is een positieve blik op werk, een onderbouwde mening en een zekere koppigheid.”

Isabel De Clercq: “Alle coauteurs kregen de opdracht om te verwijzen naar andere denkers. Vandaar ook de vele voetnoten. Tegelijk zit er ook spanning in: naast Peter De Keyzer die de kaart trekt van het ondernemende individu, is er ook de stem van de vakbond die pleit voor bescherming. Tegenover iemand als Julien De Wit, die gelooft in de purpose-idee, heb je iemand als Peggy De Prins. Die tempert de verwachtingen ten aanzien van de vele kreten, zoals purpose, die in hr al lang de ronde doen. Er zit dus wel wat schuring in, maar dat kan alleen maar goed zijn om dialoog te genereren.”

Isabel De Clercq, Goed Werk – Een Gids. Met bijdragen van Greet Cardon, Ineke De Bisschop, Peter De Keyzer, Annet H. de Lange, Sophie De Winne, Julien De Wit, Josje Dikkers, Lode Godderis, Tim Nagels, Joris Vandersteene, Bart Vannetelbosch, Nathan Van Camp, Geert Van Hootegem, Johan Van Looy, Heidi Verlinden, Paul Verschueren.