Wat maakt aantrekkelijke werkgevers aantrekkelijk?

30 april 2019
Tekst
Jo Cobbaut
Wat maakt aantrekkelijke werkgevers aantrekkelijk?

Wat maakt werkgevers aantrekkelijk? Loon & voorwaarden staan afgetekend op 1. Verder in de top 5 vinden we ook nog werkzekerheid, een aangename werkomgeving, een goede balans privé-werk en carrièremogelijkheden. Uit het onderzoek van Randstad Research blijkt verder dat een ‘interessante jobinhoud’ niet hoger scoort dan een negende plaats.

Randstad Research ging op zoek naar het grote bedrijf met de beste reputatie als werkgever. Het legde 14.000 respondenten een lijst van grote bedrijven voor, vroeg hen of ze het bedrijf kenden en vervolgens om het te scoren op aantrekkelijkheid als werkgever (op een schaal van één tot vijf).

De scores van alle bedrijven in acht nemende, maakten de onderzoekers een ranglijst van criteria die het meest de top 5 haalden:

 1. Loon & voordelen – 63%
 2. Werkzekerheid – 53%
 3. Een aangename werkomgeving – 53%
 4. Een goede balans tussen leven en werk – 48%
 5. Carrièremogelijkheden – 37%
 6. Flexibele werkvoorwaarden – 36%
 7. Ligging – 33%
 8. Financiële gezondheid – 29%
 9. Interessante jobinhoud – 27%
 10. Goede opleiding – 24%
 11. Geeft terug aan de maatschappij – 19%
 12. Goede reputatie – 17%
 13. Kwaliteitsproducten – 15%
 14. Sterk management – 14%
 15. Diversiteit en inclusie – 12%
 16. Gebruikt recente technologie – 10%

De Belgische top 3 is overigens dezelfde als de Europese, al staat loon wat minder afgetekend op 1 en komt werkzekerheid slechts op 3, na een aangename werkomgeving.

Die werkzekerheid is wel degelijk belangrijk, want 2 op 3 respondenten antwoorden ‘ja’ op de vraag of ze een deel loon zouden willen opofferen voor werkzekerheid.

Onderzoeker Jan Denys signaleert nog de gestage opkomst door de jaren heen van het criterium’teruggeven aan de maatschappij’. Het staat inmiddels bij 19% in de top 5, maar daar zal het misschien niet bij blijven, want bij jongeren scoort het criterium nog hoger.

Deme

De prijs van aantrekkelijkste employer brand ging dit jaar overigens naar Deme. Van iedereen die Deme kent, wil 56 procent heel graag werken voor het Antwerpse baggerbedrijf. Wat maakt het bedrijf nog aantrekkelijker dan de tweede Janssen Pharmaceutica of de derde, met name Jan De Nul?

Eerst en vooral een globale score op basis van een aantal criteria. Maar daarnaast zetten de respondenten Deme op één voor de criteria

 • werkzekerheid,
 • toekomstperspectieven,
 • jobinhoud,
 • werksfeer,
 • nieuwste technologieën en
 • loon