Privacyverklaring

8 procent van Duitse bedrijven maakt werken vanop vakantiebestemming mogelijk

6 april 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Pexels

Ongeveer acht procent van de Duitse bedrijven biedt hun werknemers de mogelijkheid om ook vanuit hun vakantiebestemming te werken. Soms bieden ze daarbij ook arbeidstijdverkorting aan.

Dat blijkt uit de laatste Randstad ifo Personeelsmanager-enquête. "In de concurrentie om gekwalificeerde werknemers kan dit een middel zijn om werknemers een beter evenwicht tussen werk en privéleven te bieden", zegt Julia Freuding van de ifo-tak in Fürth. Tot nu toe heeft maar 3,3 procent van de werknemers van bedrijven die deze mogelijkheid bieden, er gebruik van gemaakt.

Niet in elk beroep haalbaar

Bij de dienstverleners biedt tien procent van de onderzochte bedrijven werk vanuit vakantiecentra aan. In de industrie is dat acht procent en in de handel maar twee procent. Volgens de enquête varieert de duur van enkele dagen tot enkele maanden. "Deze vorm van werken is niet in elk beroep haalbaar, maar het zal belangrijker worden waar thuiswerken ingeburgerd is", aldus Freuding.

Als alternatief kunnen werknemers een sabbatical nemen voor maximaal een jaar. Ongeveer een vierde van de onderzochte bedrijven biedt deze mogelijkheid. Van de ondervraagde personeelsmanagers weet 17 procent niet zeker of dit aanbod in hun bedrijf opgenomen kan worden. In 59 procent van de bedrijven is deze vorm van verlof niet toegestaan. Maar hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans dat het een sabbatical aanbiedt: slechts 9 procent van de kleine bedrijven, maar 54 procent van de grote bedrijven biedt het aan.

Meer in het topic: werken op vakantiebestemming