Privacyverklaring

Werkplekleren werkt

26 november 2019
Tekst
Jo Cobbaut

De voorbije drie jaar zorgden 837 bedrijven voor 5.277 leerplekken via een specifiek traject 'werkplekleren'. Ruim zes op de tien van die werkzoekenden hadden na een jaar een vaste job.

In 2016 startte Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, met het programma ‘Welt’, dat staat voor werkervarings- en leertrajecten. Via werkplekleren en stages doen jongeren, 55-plussers, kortgeschoolden, personen met een beperking of met een migratieachtergrond ervaring op.

Focus op talent

Daarnaast stimuleert en begeleidt Voka bedrijven om open te staan voor een diversiteitsbeleid en om werkplekleren op te nemen in hun hr-beleid. Dit gebeurt in het kader van het programma ‘Focus op Talent’, met steun van de Vlaamse overheid en in nauwe samenwerking met de VDAB.

Die aanpak werpt z’n vruchten af. Op drie jaar tijd namen 837 bedrijven aan het programma deel, waarvan 17 procent voordien nog nooit een leerplek had aangeboden.

In totaal kregen 5.277 werkzoekenden een kans om werkervaring op te doen. “Na een jaar heeft gemiddeld 62 procent een vaste job in het reguliere arbeidscircuit. Via Welt creëren we dus duurzame tewerkstelling voor risicogroepen, met een hoog succespercentage”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Wortel en stok

Om meer mensen aan de slag te krijgen, pleit Voka voor een groter verschil tussen werken en niet-werken, onder andere door de invoering van de Vlaamse jobbonus.

Maar er is ook de spreekwoordelijke ‘stok’ nodig. Het Vlaams netwerk van ondernemingen pleitte al vaker voor een sterkere degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen om werkzoekenden sneller naar een job te leiden.

Verder kijken dan de witte raven

“Toch nemen we als werkgeversorganisatie ook onze verantwoordelijkheid om bedrijven te sensibiliseren en actief te begeleiden, zodat ze met een ruimere blik kijken in hun zoektocht naar werknemers. Bedrijven moeten niet alleen op zoek naar de witte raven, maar ook kansen creëren en ervaring opdoen met mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt”, zegt Hans Maertens. “Het succesverhaal van Welt past in die holistische aanpak om onze economie beter en inclusiever te doen draaien.”

Bedrijven stellen het Welt-project ook erg op prijs. “Dankzij de combinatie van het delen van ervaringen en de praktijkgerichte uiteenzettingen, heb ik iedere dag opnieuw stevige handvaten om hr praktisch toe te passen binnen ons bedrijf”, getuigt Ellen Walravens van Somati Systems. Voka hoopt dan ook dat het project, dat normaal gezien eind dit jaar afloopt, wordt voortgezet.