Privacyverklaring

Behoud van een persoonlijk telefoonnummer na beëindiging van de arbeidsovereenkomst nu wettelijk geregeld

15 januari 2024
Tekst
Partner Content
Beeld
Andrea Piacquadio (Pexels)

Sommige werkgevers bieden hun werknemers de mogelijkheid om voor hun professioneel gsm-abonnement, betaald door de werkgever, hun persoonlijke nummer te behouden door dit naar de werkgever over te dragen. De werkgever neemt dan een abonnement bij een operator en betaalt de kosten ervan. Dit is vooral praktisch voor de werknemer, die dan zijn of haar persoonlijke contacten niet hoeft in te lichten dat de werknemer voortaan best op een ander nummer gecontacteerd wordt. Daarnaast vermijdt dit systeem dat de werknemer opgebeld wordt door contacten van diegene die het nummer vroeger gebruikte die nog niet op de hoogte zijn van de wijziging in persoon die het nummer gebruikt (bijvoorbeeld familieleden die niet op de hoogte zijn van een ontslag).

Op fiscaal vlak en het gebied van sociale zekerheid maakt dit geen verschil, aangezien het nog altijd gaat om een abonnement betaald door de werkgever dat de werknemer zowel voor professionele als privédoeleinden kan gebruiken.

Bij het einde van de arbeidsovereenkomst geeft een dergelijke regeling soms aanleiding tot discussies. In de overeenkomst waarmee het nummer van de werknemer naar de werkgever werd overgedragen, werd namelijk zelden voorzien dat het nummer terug naar de werknemer zal overgedragen worden eens de arbeidsovereenkomst beëindigd wordt. Zeker voor werknemers in een commerciële functie wou een (op dat ogenblik ex-)werkgever doorgaans vermijden dat de betrokkene het nummer bekend bij de klanten bij een nieuwe (concurrerende) werkgever zou kunnen blijven gebruiken.

De wetgever is op dit punt tussengekomen door de wet van 18 december 2023 teneinde het gebruiksrecht van gsm-nummers van werknemers te garanderen na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Het kernidee van deze wetswijziging is dat de privacy van een ex-werknemer die zijn of haar telefoonnummer naar de werkgever overgedragen heeft, moet primeren. De voornaamste reden die een werkgever inriep om te weigeren een nummer terug over te dragen, is zo goed als zonder voorwerp is geworden. De professionele contacten van een ex-werknemer zullen namelijk sowieso gemakkelijk die ex-werknemer via sociale media kunnen contacteren, zelfs als het bekende gsm-nummer niet langer in gebruik is.

De nieuwe wet is alleen van toepassing op werknemers die hun persoonlijke nummer aan de werkgever overgedragen hebben. Er zijn geen bijzondere bewijsregels, dus een ex-werknemer die het recht op het behoud van een vroeger persoonlijk nummer inroept, moet bewijzen dat deze voorwaarde vervuld is. Een werknemer die zijn of haar persoonlijke nummer aan de werkgever overdraagt, bewaart dus best enkele facturen of de overdrachtsovereenkomst om dit te kunnen bewijzen.

Als het gaat om een nummer dat altijd op naam van de werkgever stond, kan de werkgever nog altijd weigeren om het nummer terug naar de ex-werknemer over te dragen.

Het recht om het nummer terug over te nemen, moet uitgeoefend worden binnen de maand na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Buiten het feit dat dit schriftelijk moet gebeuren en dat het verzoek de datum moet vermelden, zijn er geen vormvereisten.

Als de vraag voldoet aan deze wettelijke voorwaarden, moet de ex-werkgever deze vraag goedkeuren. Er zijn geen specifieke termijnen of vormvereisten die hierbij nageleefd moeten worden.

De nieuwe regeling geldt bij elke beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Het maakt bijgevolg niet uit of de werknemer ontslag genomen heeft, ontslagen werd of eventueel zelfs wegens dringende reden ontslagen werd.

De wet van 18 december 2023 is op 1 januari 2024 in werking getreden.