Privacyverklaring

“Dat hij weer zou werken na kanker, stond voor ons buiten kijf.”

19 augustus 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Vlnr. Jef Bauwens en Nick Vanassche (foto Rentree)

Weer aan de slag gaan bij je werkgever na kanker? Niet evident, zowel voor werknemer als voor de werkgever. Het overkwam Nick Vanassche, die zich liet begeleiden door een Rentree-coach bij zijn progressieve werkhervatting na kanker. “Het stond voor ons buiten kijf dat Nick weer zou werken na kanker, zegt zijn werkgever.

Eind februari 2021 zakte de grond weg onder de voeten van Nick Vanassche (50). Hij kreeg te horen dat hij een hersentumor had. Het gezin was al behoorlijk getroffen, want zijn echtgenote vecht al ruim 15 jaar tegen de vreselijke ziekte. “Ik was tot dan zo’n beetje de sterke man in huis”, glimlacht Nick.

Revalidatie

Enkele dagen na de diagnose ging hij onder het mes. “Toen ik na de operatie wakker werd en mijn ledematen kon bewegen, was ik erg opgelucht. Ik had schrik dat ik deels verlamd kon zijn.” Tot de chirurg binnenkwam, en de initiële opluchting plaats moest ruimen voor de harde realiteit. ‘Alles moet nu nog beginnen’, klonk de feitelijke mededeling. ‘Alles’ bleek in dit geval een revalidatie die anderhalf jaar zou duren. Nick: “Ik moest leren babbelen, lopen. Dat had ik niet verwacht en de impact was enorm.” Onderhuids sluimerde ook het voortdurende gepieker. Zou hij nog kunnen werken na kanker, en zou hij nog bij zijn werkgever welkom zijn?

Jef Bauwens, medezaakvoerder van TTC Transport: “Toen we het nieuws vernamen van Nick sloeg dat wel even in. Temeer ook omdat we de gezinssituatie kennen.” Eens de eerste schokgolf verdwenen was, kwamen de vragen. Zou hij herstellen, en voldoende herstellen voor een werkhervatting na kanker?

TTC Transport is gespecialiseerd in wegvervoer in de Benelux. Verdeeld over vier locaties en verschillende types transport is het bedrijf gegroeid tot een groep met zo’n 300 mensen, waarvan het gros op het hoofdkwartier in Kruibeke. Nick Vanassche was er sinds een tweetal jaar aan de slag als planner. “We hebben in eerste instantie intern opvang gezocht en zijn dan op zoek gegaan naar een extra planner. Ook al omdat het voor ons koffiedik kijken was, of Nick weer zou werken na zijn kankerdiagnose”, aldus Jef Bauwens.

Communicatie

Licht je de andere mensen in het bedrijf in, omtrent het wegvallen van hun collega door kanker? Jef Bauwens: “We hebben uiteraard wel intern gecommuniceerd dat hij voor lange tijd afwezig zou zijn, door ziekte. Je moet nu eenmaal schakelen, en de taken die hij deed herorganiseren. Maar ik vond het niet onze taak om de precieze oorzaak mee te delen, dat behoort tot zijn privacy vind ik.”

Ook de onderlinge communicatie was belangrijk, zo bleek. “Ik had zowat maandelijks wel even contact met mijn werk”, zegt Nick. “Ze zeiden daarbij steeds dat ik mij geen zorgen moest maken. Dat deed deugd, maar echt gerust was ik er toch niet op.”

Jef Bauwens: We zijn met twee zaakvoerders. Ik doe vooral het commerciële en financiële luik, Dirk Bryssinckx neemt onder meer alles rond personeelszaken op zich. Op regelmatige tijdstippen stuurden we berichtjes, of telefoneerden we om te polsen naar de situatie. Niet opdringerig, maar voldoende om te laten weten dat we bekommerd waren.”

Werkhervatting na kanker

In september 2022 is Nick terug aan de slag gegaan bij TTC Transport. Eerst aan 20% (8u.), in december aan 30% (12u.) en sinds april van dit jaar halftijds (19u.). “Ik word vlug vermoeid, en heb soms last om mijn concentratie erbij te houden”, getuigt Nick. “Mijn kortetermijngeheugen is een ramp en soms heb ik last van evenwichtsstoornissen. Ik kan me er nu nog niet bij neerleggen dat mijn werkhervatting na kanker niet voltijds zal zijn.”

Voor zijn werkgever is het deeltijdse aspect geen issue. “Het stond voor ons buiten kijf dat Nick terugkwam”, zegt Jef Bauwens. “Zodra duidelijk was dat het kon hebben we gekeken welke de mogelijkheden waren. Als hij meer uren wil en kan werken is dat goed, als het blijft bij de 50% zoals nu, ook prima.”

Taken herschikken

“Een aantal taken die buiten de hectiek van de dag staan leek ons een mogelijkheid. We hebben dus een job gecreëerd, maar wel een waar we nood aan hadden. Allemaal taken waar niet meteen een tijdsdruk op staat. En telkens in overleg met Nick.” Naast dat aangepaste takenpakket, waren er nog vraagstukken rond een werkhervatting na kanker. “We hebben geen afzonderlijke bureaus, en we wilden hem ook niet afzonderen, dat leek ons niet bevorderlijk voor hem, noch leuk. Ook al weten we dat hij soms wat moeite heeft met concentreren, maar een hoofdtelefoon om zich een beetje af te sluiten helpt, terwijl hij toch fysiek aanwezig is bij zijn collega’s.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

Vandaag telt België een half miljoen langdurig zieken. De Onafhankelijke Ziekenfondsen trok aan de alarmbel over de toenemende cijfers, en stelt dat bedrijven extra inspanningen moeten doen. “Ik kan die analyse voor een deel volgen. Ik vind het belangrijk dat je als werkgever voor aangepast werk zorgt”, analyseert Jef Bauwens. “Tegelijk: sommige jobs zijn wat ze zijn. We proberen zo goed mogelijk in te spelen op de noden. Voor de één is het geen probleem om overdag met een bestelwagen door Brussel centrum te rijden om leveringen te doen. Een ander verkiest de rust van de nacht. Wij kunnen als werkgever de werkomstandigheden zo gunstig mogelijk proberen te maken, maar daar bots je ook op je limieten. Ik vind dan ook dat het iets te kort door de bocht is om die 500.000 langdurige zieken enkel af te schuiven op de werkgevers. Al wil ik de eigen verantwoordelijkheden niet ontlopen.”

Rentree

Rentree is een project dat focust op vragen en onzekerheden rond werkhervatting na kanker. Er wordt gratis ondersteuning aangeboden bij werkhervatting of een zoektocht naar een nieuwe, passende job. Hierbij wordt de werkgever en het omringende netwerk van de betrokken persoon actief betrokken. Doel is om de werkhervatting na kanker voor alle betrokkenen zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Nick heeft een beroep gedaan op de dienstverlening bij zijn progressieve werkhervatting. “Het was mijn ergotherapeut die me voorstelde om met Rentree in zee te gaan. Ik heb toen een mailtje gestuurd en vrijwel onmiddellijk gegevens ontvangen van de persoon die jobcoach was bij mij in de regio. Ik heb daar veel aan gehad.”

Rentree

Vlnr. zaakvoerders Dirk Bryssinckx en Jef Bauwens (foto TTC Transport)