Privacyverklaring

Het debat over het ziektebriefje gaat uit van de verkeerde vraag

26 april 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Certimed

De partij Groen stelt voor dat ook werknemers van kleinere organisaties tot maximaal drie keer per jaar geen geneeskundig getuigschrift meer moeten voorleggen voor de eerste drie dagen van arbeidsongeschiktheid. Voor grote bedrijven geldt dat vandaag al. Zou dat alles aanleiding geven tot misbruik? Dat is de verkeerde vraag, zo stelt verzuimexpert Bart Teuwen (Certimed).

“De vraag zou moeten zijn: welke rol kan het ziektebriefje spelen om de stijgende trend te keren van het kortdurende én langdurige ziekteverzuim?”, zegt verzuimexpert Bart Teuwen van Certimed. “De rode draad in alle argumentatie pro of contra blijft een medicalisering van de problematiek van arbeidsongeschiktheid. Centraal moet niet de medische oorzaak staan, maar wel de impact ervan op de inzetbaarheid van iemand.”

Daarover moeten werknemer en werkgever in gesprek gaan. “We moeten echt leren om verzuim te demedicaliseren en samen over resterende mogelijkheden te praten.”

‘Attestitis’

De rechtmatige periode van afwezigheid zonder attest langer maken, verandert daar weinig aan. “Ben je na drie dagen ziekte niet hersteld, dan moet je alsnog naar de huisarts. En wie zal het aantal ziekteperiodes zonder getuigschrift turven?” zo vraagt Bart Teuwen. Uit buitenlandse voorbeelden blijkt dat ziektebriefjes – ‘attestitis’ zoals artsenvereniging Domus Medica het treffend noemt – helemaal niet nodig zijn.

Maar Bart Teuwen wil pragmatisch zijn: “Het wantrouwen tussen de verschillende stakeholders is aanzienlijk. Daarom geen revolutie, maar evolutie. Het gebruik van ziektebriefjes stelselmatig afbouwen is zeker zinvol, op voorwaarde dat dit hand in hand gaat met het stimuleren van organisaties om in de omgang met verzuim werk te maken van een duidelijke visie, rollen en verantwoordelijkheden.”

Bart Teuwen stelt voor om te bekijken hoe we de Belgische bedrijven en werknemers kunnen helpen om zelf te zorgen voor maximale inzetbaarheid van medewerkers. “De politiek kan dat doen met gerichte stimuli voor organisaties die meestappen in dit verhaal. Schakel de arbeidsarts in om te bepalen wat resterende mogelijkheden zijn, of door concrete ondersteuning voor kmo’s om ziekteverzuim aan te pakken.”