Privacyverklaring

Leren van experten en van elkaar

3 mei 2023
Tekst
Patrick Verhoest
Beeld
Ruth Engelbeen

1. Welke is uw functie en welke opleiding volgt u?

Ruth Engelbeen - Ik werk als senior consultant bij Randstad en maak daarbij deel uit van de Key Account Unit. Dat betekent dat ik de rekrutering en selectie verzorg van hoofdzakelijk bediendeprofielen, voor de grotere bedrijven in het Gentse. Denk aan spelers in de haven als Volvo, Honda en Essers. Ik ben altijd op zoek naar wat wij non-pool medewerkers noemen. Dat zijn eerder zeldzame profielen. Op donderdag volg ik bij VIVES een graduaatsopleiding voor hr-professionals die zich willen bijscholen in verschillende hr-thema’s. In dat graduaat, dat luistert naar de naam HR Support, streeft VIVES ernaar om ons, naast het leren van experts, ook te laten leren van elkaar. Daarom vinden de lessen, live plaats van eind september tot half juni gedurende twee academiejaren. De opleiding heeft een diploma Hoger Onderwijs als resultaat.

2. Hoe ver sta je en wat verwezenlijkte je al?

Ruth Engelbeen - Ik volg nu de lessen van het tweede jaar en studeer af in juni. We spitsen ons toe op brede hr-thema’s. Ik volgde vakken als rekrutering en selectie, maar ook onthaalbeleid, payroll, sociale wetgeving, psychologie en arbeidssociologie. Een hele waaier aan hr komt aan bod. Mijn werkgever bood me aan om deze opleiding te volgen en daar de nodige tijd en energie in te investeren. Door ons die opleiding te gunnen, willen ze ons sterker maken. Ik kon taken uit het studiepakket gebruiken om zaken te realiseren die belangrijk zijn bij Randstad. Zo ging ik in mijn eerste jaar kijken wat we op de werkplek konden doen, toen een collega op zwangerschapsverlof ging. Ik maakte een draaiboek van elke klant, zodat nieuwe opstartende collega’s gemakkelijk aan de slag konden. Dit jaar maakte ik een eindwerk rond offboarding. Randstad staat daar al ver in. Toch zie ik nog positieve mogelijkheden op vlak van verbetering bij de exitgesprekken en het behouden van contacten met mensen die ons verlieten. Zo kunnen we hen regelmatig vragen of er interesse is om terug te keren naar hun vroegere werkgever.

3. Wat betekent een extra diploma voor u?

Ruth Engelbeen - Het geeft me een gevoel van trots op mijn leeftijd nog een bijkomend diploma te behalen, naast mijn A2. Ik koos ervoor om na mijn studies de wereld rond te reizen en toen was een diploma minder van belang. Vandaag kan ik bewijzen dat ik me er voor engageer en kan slagen. Het zal me wellicht ook mogelijkheden en opportuniteiten bieden bij mijn werkgever, die ik erg dankbaar ben voor deze kans. De opleiding maakt je completer. Werk en leren is perfect combineerbaar mits je enige discipline aan de dag legt. Regelmaat in het aanpakken van de taken en het studeren is aangewezen. Wat we moeten inleveren als taken is verspreid over het jaar, evenals de examens. Je moet het allemaal wat bijhouden en dan is het haalbaar.

Ruth Engelbeen is senior consultant bij Randstad