Privacyverklaring

Student op sleeptouw: Kim Mahieu

15 juni 2023
Tekst
Sabrina Bouzoumita
Beeld
Kim Mahieu

1. Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
“Als kind droomde ik ervan om dokter te worden. Maar hoe meer ik erover nadacht, hoe duidelijker de ware beweegreden me werd. Het was vooral het menselijke aspect in de job die me aantrok. Ik wil mensen hélpen, hen gelukkig maken. Om de wereld te verbeteren, moet je bij jezelf beginnen. Die verbetering schuilt voor mij in een positief verschil maken voor anderen, hoe klein dat soms ook mag zijn. Dát trok me aan in hr. Want ik geloof dat de hr-sector de mogelijkheid biedt om een impactvol verschil te maken in het leven van anderen. Strategische veranderingen kunnen implementeren waardoor het werkgeluk van zowel werkgever als werknemer gegarandeerd en bestendigd wordt, dáárin zie ik een toekomst voor mezelf.”

2. Waarover gaat je thesis?
“Die is pas voor volgend jaar, maar ik ben me nu al volop aan het verdiepen in mijn onderwerp: hoe je als bedrijf preventief kan optreden tegen het (verder) ontwikkelen van een burn-out bij je personeel. Ik wil met mijn thesis bewustmaking creëren rond dit onderwerp. Burn-out is initieel niet zichtbaar, integendeel. Het overkomt vaak de meest gepassioneerde mensen. Een vriendin van mij werd erdoor getroffen. Ze gaf zichzelf 300 procent en presteerde voortdurend overuren. Noch zijzelf, noch het bedrijf zag de burn-out aankomen. Daardoor kon niemand haar tijdig aanraden om gas terug te nemen. Nochtans zijn er handige tools voorhanden om in te zetten op preventie, zoals de Burn-out Assessment Tool. Die is behoorlijk symptoomgericht waarmee je naar mijn gevoel ook praktisch gericht aan de slag kan. Er heerst nog veel onwetendheid over burn-out bij bedrijven. Een wereldzonde vind ik dat, want als onderneming is personeel je kostbaarste goed. Je kunt het beste bedrijf ter wereld runnen, maar als de medewerkers uitvallen, stopt het verhaal.”

3. Wat ontspant jou tussen het studeren door?
“Ik lees graag. Momenteel lees ik ‘Finding my virginity’ van Virgin Group-oprichter Richard Branson. Het is een autobiografie waarin hij het belang van personeel belicht. Branson lijkt me iemand die echt bekommerd is om het welzijn van zijn personeel. Zo biedt hij bijvoorbeeld retreats aan op zijn privé-eiland, zodat werknemers tot zichzelf kunnen komen. Naast mijn studies vind je me twee keer per week op de hr-afdeling van Daikin Europe, waar ik als student werk. Je zou het misschien niet meteen als ontspanning zien, maar ik vind het geweldig om mezelf nog meer te ontwikkelen. Ik reis ook graag en heb een vriend die aan de kust woont. Als je me niet tussen de boeken of op het werk vindt, is de kans groot dat je me tijdens een wandeling aan zee treft.”

4. Wat wil je na je studies doen?
“Na mijn studies zou ik het liefst aan de slag willen gaan bij een grote internationale speler. Ik vind het bijzonder fascinerend hoe culturele gewoontes de bedrijfscultuur beïnvloeden. Zo is het bijvoorbeeld duidelijk dat ik werk voor een Japans bedrijf. Het groepsgevoel dat zo typerend is voor de Japanse samenleving, is ook merkbaar bij Daikin. Als ik een vraag heb, kan ik bij iedereen terecht. Ze vragen naar mijn feedback en kunnen het zelf ook goed geven. Zelfs wanneer ik iets fout heb gedaan, word ik niet op de vingers getikt. Ze bekijken wat er misgelopen is en hoe we dat in de toekomst kunnen verbeteren. Dat geeft me de kans om te groeien. Ik droom ervan om op dezelfde menselijke manier mee te bouwen aan een positieve werkomgeving.”