Novartis België veralgemeent ouderschapsverlof voor alle ouders

7 april 2020
Novartis België veralgemeent ouderschapsverlof voor alle ouders

Novartis België veralgemeent de regeling voor ouderschapsverlof van 14 weken betaald verlof voor alle ouders via geboorte of adoptie, los van het geslacht. Het is een signaal voor gelijkheid van alle nieuwe ouders dat doorheen de hele groep wordt gegeven.

Novartis, een gezondheidsbedrijf met zetel in Zwitserland, wil keuzevrijheid geven en tijd om een band op te bouwen met nieuwe baby's en familie. Het gaat om een periode van 14 weken betaald verlof.

Door alle ouders hetzelfde ouderschapsverlof te geven, ongeacht gender of seksuele geaardheid, wil de groep een culturele shift aanmoedigen en het signaal versterken dat het echt wel oké is voor vaders en niet-bevallende ouders om familiezorg op zich te nemen, zoals die traditioneel vooral door moeders gebeurt. Tegelijk hoopt Novartis moeders meer keuzes en opties te verschaffen.

Diversiteit koesteren

Die balans realiseren is fundamenteel voor de hoofddoelstelling, met name het herdenken van medicatie. Ze geeft de mogelijkheid om gebruik te maken van bredere ervaring en diversere achtergronden. "We willen permanent openstaan voor nieuwe ideeën en manieren van denken. We koesteren diversiteit omdat al onze mensen uniek zijn", aldus Novartis in een persbericht.

"Door meer mensen de flexibiliteit te geven om op hun manier bij te dragen aan onze groei, inspireren we nieuwsgierigheid en samenwerking, wat zal resulteren in meer innovatie." Dit beleid is dus een signaal voor alle ouders om evenwaardige rollen op te nemen in de familiezorg en een balans te zoeken.

Novartis ceo Vasant Narasimhan, zelf ook vader, kondigde aan dat deze regeling wordt uitgerold in ruim veertig landen. "Novartis vindt dit ook belangrijk omdat het als bedrijf het leven koestert en belangrijke momenten erkent. En wat is crucialer voor onze medewerkers dan het verwelkomen van nieuw leven. Ouder worden verandert je leven meer dan wat dan ook en dat wil Novartis met hen vieren", aldus de ceo van Novartis.