Privacyverklaring

Op 1 september start regeling Vlaams Opleidingsverlof

20 augustus 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Vanaf 1 september 2019 vervangt het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) het huidige Betaald Educatief Verlof (BEV). Werknemers hebben jaarlijks recht op 125 uren Vlaams Opleidingsverlof.

Als de medewerker al vroeger een opleiding startte die hij in september voortzet, kan hij nog tot eind december 2021 gebruikmaken van het educatief verlof.

VOV houdt in dat werknemers voor een arbeidsmarkt- of loopbaangerichte opleiding afwezig mogen zijn van het werk om die opleiding te volgen of om te studeren, met behoud van loon. Op jaarbasis mag de werknemer maximaal 125 uur van het werk afwezig zijn voor opleidingen die een verplichte aanwezigheid vereisen.

Tewerkstellingsbreuk

Volgens HR-dienstverlener Liantis hangt het aantal uren waarop een werknemer concreet recht heeft, af van de effectieve duur van de opleiding en de tewerkstellingsbreuk van de werknemer.

Voor die tewerkstellingsbreuk kijkt de wetgever naar de maand september. Als de werknemer in september voor minstens 50% werkt(e), dan is er een recht op Vlaams Opleidingsverlof. Als hij in september minder dan 50% werkt(e), dan heeft hij enkel recht op het verlof als de opleiding in een latere maand start én als de werknemer in die startmaand meer dan 50% werkt.

Digitale aanvraag

De grootste wijziging in het nieuwe systeem, is dat de werkgever vanaf nu een digitale aanvraag moet indienen om een terugbetaling te krijgen.

De werkgever moet de terugbetaling aanvragen binnen de drie maanden na de start van de opleiding. Dat moet bij de Vlaamse Overheid via het WSE-loket.

Daarnaast moet de werkgever per kwartaal het correct aantal gevolgde uren ingeven in de DmfA. De school waar de werknemer de opleiding volgt, laadt zelf de getuigschriften op.

Sneller en papierloos

In principe kan de overheid nu sneller controleren of alles in orde is en sneller terugbetalen.

Papieren dossiers en een vast indieningsmoment voor de aanvraag tot terugbetaling, behoren met dit nieuwe systeem dus tot het verleden.

Bron: Vlaanderen.be, website Liantis