Sollicitatiegesprekken zijn niet langer louter een formeel selectieproces, maar evolueren steeds meer naar een tweerichtingsproces waarin zowel de kandidaat als de recruiter een overtuigende indruk willen maken. Dit is deels het gevolg van de "war for talent", waar schaarste op de arbeidsmarkt ertoe leidt dat bedrijven niet alleen kandidaten beoordelen, maar ook actief moeten inspelen op hun verwachtingen en wensen.
Onderzoek van Melina De Dijn, verbonden aan de KU Leuven, toont aan dat recruiters steeds vaker informeel taalgebruik inzetten. Haar analyse van 94 sollicitatiegesprekken laat zien hoe taal en interactie cruciale instrumenten zijn geworden tijdens een sollicitatiegesprek.
De Dijn voerde een diepgaande studie uit naar de manier waarop recruiters zichzelf linguïstisch presenteren in sollicitatiegesprekken. "De klassieke opvatting van de recruiter als een poortwachter die kandidaten beoordeelt, verschuift," stelt De Dijn. "We zien dat recruiters hun taalgebruik bewust aanpassen om vriendelijk en benaderbaar over te komen."
De Dijn onderzocht onder meer storytelling, taalvariatie en lachpatronen. "We ontdekten dat recruiters bijvoorbeeld gebruikmaken van small talk, informele aanspreekvormen zoals ‘ge/gij’ in Vlaanderen en glimlachen om een band op te bouwen met de kandidaat."
Recruiters staan voor een complexe uitdaging: enerzijds moeten ze een objectieve evaluatie maken van de kandidaat, anderzijds moeten ze hun organisatie aantrekkelijk voorstellen. Dit leidt soms tot tegenstrijdige verwachtingen. "Ze moeten neutraal blijven, maar tegelijk ook de bedrijfscultuur weerspiegelen en een warme sfeer creëren," aldus De Dijn. "Dat evenwicht vinden is niet altijd evident."
Een ander opvallend inzicht uit het onderzoek is hoe transparantie en indirecte interviewtechnieken een rol spelen. "Sommige recruiters gebruiken glimlachen als strategie om de kandidaat op zijn gemak te stellen en zo meer informatie te verkrijgen. Sommige recruiters doen dat zelfs wanneer de kandidaat niet de gewenste antwoorden geeft, wat hen op een fout spoor kan zetten. Die vorm van manipulatie of misleiding stellen wij kritisch in vraag vanuit ons onderzoek."
Gestructureerd interviewen is essentieel voor een objectieve en eerlijke selectie. "We weten al lang dat deze methode het meest betrouwbaar is, maar toch past niet elke organisatie dit toe," zegt De Dijn. De structuur van elk sollicitatiegesprek zou dezelfde moeten zijn om iedereen een eerlijke kans te geven. Daarnaast is transparantie cruciaal. Recruiters die open communiceren over hun selectiecriteria en verwachtingen, winnen sneller het vertrouwen van kandidaten. "Een open en eerlijke dialoog werkt vaak beter om een juiste match te vinden," stelt De Dijn.
Samenwerking wordt eveneens belangrijker. Het sollicitatieproces is niet langer een eenzijdig gebeuren, maar een dialoog waarin ook kandidaten een actieve rol spelen. "Kandidaten willen vandaag niet alleen beoordeeld worden, maar ook zelf evalueren of een bedrijf bij hen past," aldus De Dijn.
Verdoe jij ook te veel tijd met het opvolgen van alle nieuwtjes in je feed? No worries, wij verzamelen alles wat nieuw is in de hr-wereld. Al die nieuwtjes komen wekelijks in jouw mailbox terecht.