Privacyverklaring

Toenemende rekrutering van buitenlandse software ontwikkelaars

15 februari 2024
Tekst
Gert Verlinden
Beeld
Dennis Valkema

Een onderzoek van Deel, een hr- en payroll platform voor wereldwijd verspreide teams, toont aan dat Belgische bedrijven een voorkeur hebben om binnen de landsgrenzen medewerkers te rekruteren. Toch is een groeiend aantal organisaties op zoek naar talent in het buitenland. Dennis Valkema, General Manager Benelux bij Deel: “België is doorgaans een conservatieve markt, maar steeds meer bedrijven kijken over de grenzen om mensen aan te trekken.”

Het jaarlijkse Global Hiring Report bundelt inzichten uit duizenden wereldwijde arbeidscontracten. Belgische bedrijven rekruteren voornamelijk werknemers uit de Verenigde Staten (29%), Spanje (22%), Frankrijk (19%), het Verenigd Koninkrijk (18%) en Argentinië (11%) aan. Ze zoeken er vooral software ontwikkelaars.

Buitenlandse werknemers kiezen het vaakst om in grote Belgische steden aan de slag te gaan. De populairste plek is Brussel, gevolgd door Antwerpen en Gent. Dennis Valkema: “Belgische bedrijven ontwikkelen het inzicht dat een wereldwijde vijver aan talent de oplossing is voor de rekrutering van profielen die lokaal moeilijk zijn te vinden.”

Buitenlandse bedrijven rekruteren Belgen

Omgekeerd staan Belgische professionals op de radar van rekruterende bedrijven in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Het zijn voornamelijk bedrijven actief in sectoren als softwareontwikkeling, ICT services, gaming, financiële dienstverlening, computer- en netwerkbeveiliging. Ze benaderen Belgen voor functies als softwareontwikkelaar, data-analist of front-end ontwikkelaar. Het zijn vooral mensen tussen 25 en 34 jaar (41%) die kiezen voor een buitenlands avontuur. Bijna een vijfde (19,5%) is tussen 35 en 45 jaar oud. Een Belgische softwareontwikkelaar die voor een buitenlandse baan kiest, verdient bruto gemiddeld zo’n 84.000 euro per jaar.

Meer weten over arbeidsmigratie en de getuigenissen van drie bedrijven?

HRmagazine maakte onder andere deze artikels: