Privacyverklaring

Zes suggesties van Federgon voor correcte detachering

3 april 2023
Tekst
Jo Cobbaut
Beeld
Yury Kim (Pexels)

De laatste jaren trekken veel Belgische bedrijven buitenlands talent aan. Helaas niet altijd volgens de regels, zo stelt Federgon vast. Het Network for work schreef er een brochure over en formuleert zes adviezen.

Federgon ziet uiteraard geen graten in detachering en wijst erop dat heel wat uitzendkantoren zich gespecialiseerd hebben in het op een correcte manier aantrekken en tewerkstellen van buitenlandse arbeidskrachten. Maar Federgon ziet ook dat buitenlandse werknemers in België niet altijd volgens de regels ingeschakeld worden.

Bovendien zijn zowel de werkgevers als de werknemers vaak te weinig op de hoogte over hoe de wetgeving correct toegepast moet worden. Malafide buitenlandse bedrijven maken hier misbruik van.

Nadruk op tijdelijke karakter

Federgon geeft ook een omschrijving van het concept detachering. In de geest van de Europese richtlijn is detachering het tijdelijk uitsturen van werknemers naar een ander land om daar werkzaamheden uit te voeren.

De nadruk ligt op het tijdelijke karakter en op het werkgeversgezag dat op geen enkele manier overgedragen mag worden.

Correcte detachering is dus geen probleem, maar ze mag alvast geen alternatief zijn om vaste aanwervingen te ontlopen, of om de regels rond uitzendarbeid voor buitenlandse bedrijven niet toe te passen.

Controle

Vandaag is er te weinig handhaving en controle. Malafide organisaties kunnen zonder veel beperkingen opereren op de Belgische arbeidsmarkt, ten koste van erkende Belgische en buitenlandse uitzendkantoren die zich wel aan de regels houden.

Federgon adviseert om de focus van de sociale inspectiediensten te verleggen naar de buitenlandse malafide bedrijven die de regels niet respecteren. Alleen op die manier kan iedereen werken volgens dezelfde spelregels en kunnen de rechten van de betrokken werknemers gevrijwaard worden.

Riskante constructies

Vandaag nemen bonafide bedrijven vaak hun toevlucht tot risicovolle constructies om personeel uit het buitenland aan te trekken. Nochtans bestaan al eenvoudige manieren om op een juiste manier buitenlandse arbeidskrachten aan te trekken en tewerk te stellen.

Zo zorgen erkende uitzendbedrijven voor een correct georganiseerde migratie van buitenlandse arbeidskrachten. Bovendien staan zij in voor de huisvesting, de integratie en de toepassing van de Belgische loons- en arbeidsvoorwaarden.

Zes pistes

Federgon formuleert zes pistes om personeel correct ‘uit te lenen’:

1. Zorg voor een meldpunt waar onwettige praktijken in het kader van verboden (internationale) terbeschikkingstelling gemeld kunnen worden.

2. Sensibiliseer Belgische ondernemingen die gebruikmaken van buitenlandse werknemers, in het bijzonder bij het inschakelen van buitenlandse uitzendkrachten.

3. Verplicht Belgische gebruikers uitdrukkelijk om, voor ze kunnen samenwerken met een buitenlandse dienstverlener, te controleren of deze beschikt over een erkenning.

4. Maak een digitaal en voor werkgevers gemakkelijk toegankelijk platform beschikbaar voor de aanvraag van een ‘single permit’ en zorg voor duidelijke regels.

5. Faciliteer een betere uitwisseling van informatie tussen Belgische en buitenlandse inspectiediensten op Europees niveau over terbeschikkingstelling in andere Europese landen. Dit zou Belgische inspectiediensten bijvoorbeeld kunnen toelaten meer inzicht te krijgen in activiteiten van de in het buitenland gevestigde ondernemingen.

6. Het federale en regionale niveau moeten beter samenwerken in de aanpak van sociale fraude en hun beleid beter op elkaar afstemmen. Alleen op die manier is een doelgerichte aanpak mogelijk.

Bron: Federgon, Correcte tewerkstelling van buitenlandse werknemers in België. Wat kan er beter? Zes concrete voorstellen.