VDAB optimaliseert AI-systeem voor jobadvies op maat

16 juni 2021

VDAB, de Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding, introduceert Talent API. De nieuwe software van de Brusselse AI-specialist Radix helpt bemiddelaars om op basis van beperkte informatie jobadvies te geven op maat.

Talent API kan werkzoekenden al op basis van ervaring en locatie vacatures op maat bezorgen. Verder helpt de software van Radix ook om vacatures op de website van VDAB aan elkaar te koppelen en voor te stellen aan klanten.

De AI-oplossing houdt onder meer rekening met synoniemen in vacatures en het surfgedrag van bezoekers op de VDAB-website om gelijkaardige jobs te spotten. Het systeem koppelt omschrijvingen als ‘salesverantwoordelijke’ proactief aan die van pakweg ‘verkoper’ of ‘vertegenwoordiger’, die gelijkaardige vaardigheden en ervaring vereisen, maar waar werkzoekenden mogelijk niet zelf naar op zoek gaan.

Suggesties voor matches

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder bij VDAB, noemt Talent API een nieuw AI-model dat de kans op geslaagde matches kan verhogen. “Op termijn zal dit systeem matches kunnen suggereren voor kandidaten én werkgevers. Kandidaten krijgen vacatures aanbevolen die passen bij hun profiel, of krijgen gelijkaardige vacatures aanbevolen. Werkgevers krijgen kandidaten aanbevolen bij een bepaalde vacature. En dat op een heel laagdrempelige manier, want het is niet nodig om uitvoerige data in te geven.”

Ook Hilde Crevits, Vlaams minister van Werk, gelooft in de technologie en is ook “zeer tevreden dat AI ook bij VDAB volop wordt gebruikt en er blijvend gezocht wordt naar manieren om AI op een goede, ethische en betrouwbare manier toe te passen.”

Tegen vooroordelen op arbeidsmarkt

VDAB ontwikkelde in het verleden al ‘Jobnet’, in samenwerking met Radix Die tool wordt nu vervangen door Talent API. De nieuwe toepassing verbetert de gebruikservaring voor werkzoekenden en gaat in tegen vooroordelen op de arbeidsmarkt. VDAB zal het systeem monitoren op mogelijke vooroordelen en de software aanpassen.

Talent API geeft de experts van VDAB ook meer inzage in hoe de software jobs en werkzoekenden aan elkaar koppelt. Op die manier zijn de geautomatiseerde aanbevelingen van de software een verlengstuk van het persoonlijk advies van de bemiddelaars van VDAB.

Meer

De cultuur is belangrijker dan de apps