Privacyverklaring

HRSeminar - "De cultuur is zoveel belangrijker dan de appjes"

13 november 2019
Tekst
Jo Cobbaut

Op ons jongste HRseminar verkenden we ook de rol van technologie bij talentontwikkeling in een panelgesprek.

In ons panel zaten twee mensen uit technologische bedrijven die hr-software op de markt brengen: Jolien Van Waeyenberg (HR tech product specialist van Talentsoft) en Florian Goossens (COO van Radix dat AI-technologie ontwikkelt). Tussen hen in zat Claudia Baes (Talent & HRIS manager van Securitas Belux). De 'IS' in haar titel staat voor Information System. Zij is dus ook een fan van nieuwe technologie.

Niettemin schetst dat trio géén wereld waarin de nieuwe technologie het talent development volledig overneemt van menselijke hr-afdelingen en bedrijfscultuur. We leggen hen drie dilemma’s voor.

Dilemma 1: cultuur of technologie?

Feedback vragen, continu leren en de eigen loopbaan in handen nemen. Is bedrijfscultuur doorslaggevend bij het ondersteunen van een hr-beleid of lost technologie het op?

“Het is altijd cultuur”, daarover twijfelt Florian Goossens (Radix) niet. “Als je een probleem hebt, kan het niet zomaar opgelost worden door technologie. Wel kan technologie een bedrijfscultuur ondersteunen. ”

“Dat ervaren onze prospecten ook”, reageert Jolien Van Waeyenberg (Talentsoft). “Ze denken soms software te kopen, die vervolgens alle problemen moet oplossen. Zo werkt het natuurlijk niet. Cultuur komt op de eerste plaats. Technologie faciliteert. Je moet eerst weten welke strategie je wil. Daarbij zoek je de juiste tool. Deze is het verlengde van je beleid.”

Claudia Baes (Securitas Belux) gelooft wel dat je als bedrijf een basistool nodig hebt, bijvoorbeeld over wie aan wie rapporteert. “Zo weet je hoe de organisatie er uitziet”, zegt ze. “Tegelijk ben ik een believer van de nieuwste technologie, van artificiële intelligentie. We zouden veel meer kunnen doen met technologie als we meer zouden durven als hr. Zelf hebben we al de stap gezet om te stoppen met Excel als software. Onze data wordt nu bijeengebracht in dashboards waarop we meteen metingen kunnen loslaten die eenvoudig visueel te lezen zijn en waaraan we gemakkelijk manueel informatie toevoegen. Op elk moment trekken we rapporten die de reële situatie weergeven.”

Dilemma 2: mens of machine?

Software wordt steeds krachtiger. Sommige screeningssystemen pretenderen heel veel. Kan analyse van een korte opname volstaan om te bepalen of mensen geschikt zijn als pakweg verkoper? Nemen deze machines het over van de mens?

Het panel laat er geen twijfel over bestaan. Er is veel mogelijk met technologie. Maar de hr-medewerker zal een onmisbare schakel blijven bij talent development. Hij of zij zal aan de knoppen blijven zitten en beslissingen nemen op basis van voorstellen en analyses die de technologie maakt.

“Technologie kan de mens versterken”, weet Florian Goossens. “Software kan bijvoorbeeld cv’s analyseren, kandidaten matchen met vacatures en hierover informeren. Dat is handig voor bedrijven die duizenden cv’s ontvangen. De rekrutering- & selectiemedewerkers hoeven enkel te kijken naar de door de technologie geselecteerde kandidaten. Daarbij blijven zij als mensen het proces controleren. Hij of zij neemt de beslissingen, bijgestaan door data en software.”

Ook directe en constante feedback tussen mensen blijkt te verkiezen boven een online systeem, vindt ons panel. “Volgens onze continuous conversation mag je regelmatig vragen aan je leidinggevende: ‘Wat vind je eigenlijk van mijn performance?’ en ‘Wat kan ik verbeteren?’”, licht Jolien Van Waeyenberg toe. “Van hieruit kunnen mogelijke opleidingen bekeken en voorgesteld worden.”

Dilemma 3: kleine apps of één systeem?

Als technologie de mens en bedrijfscultuur versterken, hoe kiest een hr-dienst voor de juiste software? Is daarbij één allesomvattend pakket beter dan verschillende kleinere apps?

Grote softwarepakketten en hippere hr-apps hebben elk hun voordelen. Maar wat als ons panel mag kiezen? Dan werken de drie experten het liefst met het beste van het beste.

“Ik heb liever kleine, gespecialiseerde apps dan één systeem dat zogezegd alles kan en een zware licentiekost aanrekent”, zegt Claudia Baes. “Tegenwoordig is het koppelen van systemen zo eenvoudig, dat ik liever vertrouw op de sterkste tools en deze aan elkaar link.”

Dat vinden ook de twee anderen. “Talentsoft zet daarom zijn systeem open voor andere oplossingen”, zegt Jolien Van Waeyenberg. “Onze klanten plukken de oplossingen die hen het beste passen uit onze marktplaats. Ze integreren deze tot één overzichtelijk geheel. Hierdoor weten ze waar te beginnen.”

Radix vult als kleine speler graag grotere platforms aan. “Ik geloof sterk in een jungle waarin het beste van het beste gecombineerd wordt”, zegt Florian Goossens. “Data en inzichten uit onze tool zijn daarom perfect geschikt om andere tools te versterken.”